*Nettavisen* Nyheter.

Hevder Havnå bare var hjelper

Påtalemyndigheten vil ha ham dømt til 21 års fengsel for to av Norgeshistoriens verste ran. Havnå selv mener han var en liten hjelper i Nokas-ranet. I dag kjemper han for fremtiden.

10.01.06 13:23

Påtalemyndigheten la sist uke ned påstand om 21 års fengsel for Erling Havnå. Aktoratet i Stavanger mener han svingte slegga både i Nokas-saken, og under ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003. Under begge ranene ble det skutt mot politiet.

Tidligere tirsdag sa Elden at det ikke finnes fellende bevis for at Erling Havnå var med på ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003. Les egen sak.

Erling Havnå har derimot erkjent å ha hatt en rolle i Nokas-ranet. I sin forklaring sa Havnå at han passet fluktbilene i Sørmarka. Da Havnå ga sin forklaring i retten var det aktoratets syn at bare de som var på Domkirkeplassen skulle dømmes for dødsfølgen. Det bekreftet også aktor Arild Dommersnes overfor TV 2 Nettavisen etter Havnås forklaring.

Endret mening
Men i prosedyren sa aktoratet at for flere av de Nokas-tiltalte kan det ikke bevises om de var på Domkirkeplassen eller ikke, men at dette er uten betydning. Påtalemyndigheten mener nå at så lenge de tiltalte har vært med på gjennomføringen av ranet, i en eller annen rolle, så skal de også dømmes for dødsfølgen. Forskjellen er mange års fengsel. Les egen sak.

- Det er i strid med tiltalen slik den var tatt ut, men det er også i strid med all logikk, sa Elden i sin prosedyre tirsdag, og viste til at Riksadvokaten selv har dratt skille mellom ranerne som var på Domkirkeplassen, og hjelperne som hadde andre roller.

- Likevel har påtalemyndigheten lagt til grunn at han har ansvar for dødsfølgen fordi han var med på ranet, sa Elden.

Angriper straffenivået
Elden mener det er meningsløst at Havnå skal dømmes til 21, selv om han skulle bli funnet skyldig i ran med døden til følge. Han mener at aktoratets påstand er et resultat av at påtalemyndigheten mener at strafferammen for denne typen lovbrudd er for lav.

- Det må man gjerne mene. Men ikke her. Det kan man mene i Stortinget der de lager lover, sa Elden. Han viste til tidligere straffer, og la til grunn i retten at den hittil strengeste straffen for ran med døden til følge, er ni års fengsel. Han viste også til at andre ran, der det er brukt våpen og ransbeløpene var i millionklassen, så har straffen blitt fire, fem år.

- Den som er med på ran på forberedelsesstadiet vil få fengsel i måneder, og ikke år. Den som er med på ranet vil kunne få straff på et til to år. Den som fullbyrder et stort ran med våpen og mange millioner kroner i utbytte vil man kunne legge på fire til fem år. Så kommer tilleggspoenget vårt som er dødsfølgen. Det må legges på i tillegg etter vanlig praksis i straffeutmåling. Ingen av disse kan man pålegge personlig ansvar for drapet, sa Elden.

- Man kan ikke ta utgangspunkt i 21 års fengsel og gå nedover fra der, sa Elden.

Bevisene
I Stavanger tingrett tirsdag la Elden fram flere momenter som taler for at Erling Havnå bare var i Sørmarka og passet på ransbiler, slik han selv har forklart.

  • Erling Havnå og Alf Henrik Christensen reiste fra Arendal og ankom Stavanger-området lenge etter at David Toska sa at ranslaget ankom hans bopel. Toska selv definerer ranslaget som de 11 på Domkirkeplassen, men har forklart at andre personer hadde mer perifere roller.
  • Havnås brukte en finlandshette kjøpt i Arendal, mens ranerne på Domkirkeplassen fikk utdelt balaklavaer fra David Toska. Disse var hentet fra et go-cart center i Oslo. - Han har altså ikke fått sin hette utlevert sammen med annet ransutstyr slik ranerne fikk av David Toska, sa Elden.
  • Hetten med DNA fra Havnå er funnet i Sørmarka der han selv hevder å ha stått. Det er ikke funnet DNA-bevis mot Havnå på de andre stedene der politiet har funnet DNA fra de ranstiltalte.
  • Beløpet funnet hos Havnå tilsier ikke at han var med på selve ranet, men tvert imot at han hadde en rolle som ga mindre økonomisk uttelling.
  • En ansatt i Nokas sa i retten av ranerne utenfor vinduet var like høye. Det stemmer dårlig med at en av dem var Havnå, som er høyere enn de andre tiltalte.

Havnå er blant dem som Metkel Betew, ifølge en 57 år gammel heleridømt Oslo-mann, har pekt ut som ranslaget. Elden brukte tid på å fortelle retten av vitnemålet til den mye omtalte 57 åringen ikke er veldig troverdig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.