*Nettavisen* Nyheter.

Hever erstatningen til ofre for gjengvoldtekt

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vil at ofre for vold eller voldtekt som er begått av flere gjerningspersoner, skal få tilkjent høyere erstatningsbeløp. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Regjeringen vil heve erstatningsbeløpet til personer som er blitt voldtatt eller utsatt for vold av flere gjerningspersoner.

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt forslaget til endringer i skadeserstatningsloven på høring.

- I saker med flere gjerningspersoner vil domstolene ofte fastsette et samlet oppreisningsansvar overfor fornærmede, for eksempel i saker om gjengvoldtekt. Dette kan føre til at den enkelte gjerningsperson blir ansvarlig for et lavere beløp enn om vedkommende hadde begått en tilsvarende krenkelse alene, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Dette vil altså regjeringen endre på. Departementet foreslår derfor at oppreisning skal utmåles individuelt for hver enkelt gjerningsperson, i saker hvor en straffbar handling er begått av flere i fellesskap. Eksempler på slike saker er gruppevoldtekter og vold utøvd av flere gjerningspersoner.

- Det skal ikke lønne seg å begå grove integritetskrenkelser i fellesskap med andre. Slike resultater er støtende. Forslaget vil sikre at domstolene utmåler et oppreisningsansvar individuelt for den enkelte gjerningsperson, som i hvert fall ikke er lavere enn det den enkelte ville blitt idømt om vedkommende hadde handlet alene, sier Anundsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.