RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Høiby fikk medhold i Høyesterett

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): For femte gang må Agder lagmannsrett vurdere ankespørsmålet for voldsdømte Espen Høiby.

- Høiby ser positivt på at lagmannsrettens avgjørelse blir opphevet, og ser muligheten for at den nå kan bli korrekt avgjort, kommenterer Høibys forsvarer, advokat John Christian Elden overfor TV 2 Nettavisen.

Torsdag ga Høyesteretts kjæremålsutvalg Høiby medhold i at lagmannsrettens vurdering forrige gang ikke var omfattende nok.

Overså privatetterforsker
Igjen er årsaken en sakbehandlingsfeil: Kjæremålsutvalget kan ikke se at lagmannsretten har vurdert privatetterforsker Tore Sandbergs materiale.

1. september i fjor ble Espen Høiby (44) dømt til 60 dagers fengsel og til å betale ekskjæresten 40.000 kroner. Han skal ha slått henne ned og sparket henne gjentatte ganger mens hun lå nede.

Det som nå skjer i denne langvarige rettstriden er følgende: Agder lagmannsrett må ta en ny avgjørelse hvor man:

  • Enten sier at anken atter forkastes, og begrunner det med at de mener Tore Sandbergs materiale ikke er interessant nok. I så fall vil saken gå tilbake til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som vil vurdere om aktor i tingretten var inhabil. Dette innebærer muligheter for flere frem og tilbake-øvelser mellom lagmannsrett og Høyesterett.
  • Eller så kommer lagmannsretten til at man skal la anken gå gjennom, og Espen Høiby få saken opp til ny behandling.

For femte gang
Agder lagmannsrett har fire ganger avvist å behandle anken. I romjula fant Høyesteretts kjæremålsutvalg en saksbehandlingsfeil fra den 3. avgjørelsen fra 4. desember. 16. januar behandlet lagmannsretten igjen, men fremholdt at de mener anken ikke vil føre frem.

Men igjen begår lagmannsretten en feil, ifølge kjæremålsutvalget. Lagmannsretten skrev ikke hvordan materialet til Tore Sandberg vurderes, og dermed sendes saken nå for femte gang tilbake.

«Utvalget finner på denne bakgrunn ikke å ha tilstrekkelig sikkerhet for at lagmannsretten har foretatt den mer omfattende vurdering som en riktig saksbehandling skulle tilsi», skriver dommerne Kirsti Coward, Gunnar Aasland og Eilert Stang Lund.

TV 2 Nettavisen snakket med lagdommer Dag Bugge Nordén i Agder lagmannsrett umiddelbart etter avgjørelsen 16. januar, om hvorfor de ikke skrev at de hadde vurdert materialet fra Tore Sandberg.

- Det ligger i sakens natur at vi har vurdert alle sidene ved saken, svarte Bugge Nordén den gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere