*Nettavisen* Nyheter.

Hillary forelsket på Svalbard

Foto: (AFP)

– Jeg er forelsket i arktisk natur. Dette overgår mine forventninger, som var ganske høye på forhånd, sa Hillary Clinton etter et tett program på Svalbard. Hun drar tilbake til USA med sterke klima-argumenter i kofferten. Se web-TV her.

24.08.04 10:02

Hillary Clinton og fire senatorkolleger fikk ved selvsyn se klare tegn på klimaendringer under sitt Svalbard-besøk søndag og mandag. 50 meter fra den mektige Kongsbreen ved Ny-Ålesund kunne glaciolog og direktør i Norsk Polarinstitutt Olav Orheim fortelle senatorene at brekanten har trukket seg nærmere fire kilometer tilbake siden 1970.

- USA kan ikke lenger benekte eller ignorere at klimaendringene faktisk skjer. Denne saken tvinger seg fram, og vi er mange som ser etter måter å få klimaspørsmålet høyere opp på dagsordenen. Når vi har blitt enige om fakta, noe mange i senatet faktisk ignorerer, kan vi også bli enige om hva vi skal gjøre med dette, sier Hillary Clinton.

Vil vinne
Hun støtter helhjertet senatorkollegaen John McCains lovforslag om å redusere de amerikanske klimautslippene til 2000-nivå i 2010 og til 1990-nivå i 2016. Forslaget falt med 43 mot 55 stemmer i senatet, men republikaneren McCain er innstilt på omkamp.

- Før eller senere vil vi vinne kampen, sier den amerikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten.

Fem grader varmere
Senatorene ble også presentert nøkkelfunn i en omfattende klimarapport som legges fram for åtte utenriksministere på Island i november. Hovedkonklusjonen er at oppvarmingen av Arktis mer enn dobbelt så raskt som i sørlige områder.

– I enkelte arktiske områder er det dokumentert en oppvarming på 4-5 grader i snitt gjennom året, sier Pål Prestrud som er sjef for Cicero- Senter for klimaforskning, til NTB.

Fornøyd Petersen
Utenriksminister Jan Petersen er overveldende fornøyd med det topptunge besøket av fem av de mest innflytelsesrike amerikanske senatorene. Petersen har også benyttet anledningen til å rette oppmerksomheten mot de for Norge viktige nordområdespørsmålene.

Fokus har også vært på atomopprydding på Kola, økende oljetransport og andre problemstillinger som ikke får oppmerksomhet fra et stille område i Europa.

- Klimaspørsmålet er satt uttrykkelig på dagsordenen. Det er ingen tvil om at vi gjennom samtaler på Svalbard gjør inntrykk på 5 innflytelsesrike prosent av det amerikanske senatet, sier Petersen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.