Gå til sidens hovedinnhold

- Historisk begivenhet

Mandag reiser Utenriksdepartementet for å besøke den nye regjeringen.

Utenriksdepartementet sender representant for å snakke med Palestinas nye samlingsregjering.

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse lørdag ettermiddag. Der ønsket han dannelsen av den palestinske samlingsregjering velkommen. Norge er det første vestlige land som går ut med dette.

– Dannelsen er en historisk begivenhet, sier utenriksministeren.

Les også: Fjerner Palestina-sanksjoner

Drar til Palestina
I morgen drar statssekretær Raymond Johansen til Palestina for å oppnå direkte politisk kontakt med den nye regjeringen, som består av representanter fra Fatah og Hamas.

– Han vil hovedsakelig snakke med samlingsregjeringens utenriksminister, men jeg vil påpeke at vi forholder oss til alle representantene i regjeringen uavhengig av om de er medlem av Hamas eller ikke, sier Gahr Støre, men presiserer at den norske regjeringen fortsatt tar avstand til Hamas som organisasjon.

Raymond Johansen blir tatt imot med åpne armer.

- Vi har fått beskjed om at han kommer. Han skal blant annet møte Abbas. Vi takker Norge for at de som første land anerkjenner den palestinske regjeringen. Vi tror at Norge kan spille en stor rolle for å overtale andre europeiske land, sier informasjonsminister Dr. Mustafa Barghouthi til Nettavisen.

Konstruktivt arbeid
Støre oppfordrer det internasjonale samfunn til å arbeide konstruktivt med de palestinske selvstyremyndighetene og retter en særlig oppfordring til Israel.

Israels regjering gikk i går ut med at de avviser den nye samlingsregjeringen. Israelske myndigheter påpeker at regjeringsavtalen verken forplikter seg til å redusere vold og akseptere tidligere fredsoppfordringer eller til å anerkjenne staten Israel.

Normaliserer forholdet
Gahr Støre har derimot tro på at internasjonale normer vil bli respektert og sier samlingsregjeringens program tar viktige skritt i riktig retning av å imøtekomme de krav som det internasjonale samfunn har satt.

– På dette grunnlag vil derfor Norge gjenoppta politiske og økonomiske forbindelser med den palestinske regjeringen, opplyser han.

- Norge viser nå at de respekter det palestinske demokratiet. Dette er ikke uventet, vi ventet at Norge skulle komme med en slik beslutning. Dette er starten på at boikotten mot palestinerne skal opphøre, sier Barghouthi til Nettavisen.

- Vi håper at Norge nå kan snakke med USA og Israel, og overbevise dem om å gjøre det samme, sier han.

Også Bargouti fremhever at samtaler med Israel nå blir det viktigste.

- Nå må samtalene mellom PLO og Israel starte med en gang, sier han til Nettavisen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?