RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk hemmelig rettsmøte

Sist oppdatert:
Kampen om de hemmelige bevisene har så vidt begynt – bak lukkede dører i Stavanger tinghus.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Fredag ble det skrevet norsk rettshistorie i Stavanger tinghus. Aldri før har forsvarere i en straffesak fått slippe til med sine synspunkter i en såkalt 242a-sak. Vanligvis holdes disse rettsmøtene så hemmelig at ikke forsvarerne en gang vet om sakene.

Samtlige 13 Nokas-forsvarere var til stede da tingretten ble satt fredag. De fikk rettsfri fra Nokas-rettssaken for å holde sine innlegg i 242a-saken.

Optimist
Det pågår nå en knallhard dragkamp for å få frigitt bevisene påtalemyndighetene vil gjøre alt for å holde hemmelig.

- Jeg er optimist. Det er jeg alltid, sier advokat Morten Furuholmen, forsvarer for Kjell Alrich Schumann, til TV 2 Nettavisen før pressen ble kastet på gangen. Tingrettsdommer Elizabeth Baumann hadde på forhånd avsagt kjennelse på at saken skulle gå for lukkede dører.

- Sikkerhet er ikke god nok grunn
I korte trekk dreier saken seg om at politiet ønsker å tilbakeholde seks avlyttingssaker og viser til straffeprosesslovens paragraf 242a, som åpner for at bevismateriale som er tilfare for personers liv eller helbred, eller som kan avsløre politiets tystere, spanere eller arbeidsmetoder kan holdes hemmelig.

Men til tross for dette, kan det vise seg at bevisene må frigis.

- Dersom retten finner at bevisene kan være nyttig for oss i Nokas-saken, må retten frigi materialet – uansett. 242a åpner for at det ikke er tilstrekkelig at det av sikkerhetsmessige grunner tilbakeholdes, sier advokat Morten Dietrickson til TV 2 Nettavisen.

Kan ta lang tid
Like etter klokken 10 fredag var det pause i rettsforhandlingene i Stavanger tinghus. TV 2 Nettavisen får da opplyst at en kjennelse i saken tidligst vil komme onsdag i neste uke.

Men uansett utfall vil 242a-saken trolig påkjæres hele veien til Høyesterett. Hvor lang tid dette tar, er umulig å anslå.

Dersom statsadvokat Linda Myrdal ikke får medhold, kan det i ytterste konsekvens føre til at Nokas-saken må henlegges og de tiltalte går fri. For dersom påtalemyndighetene frykter konsekvensene av en frigivelse, må de holde tilbake bevisene, til tross for rettens avgjørelse – noe som vil føre til at Nokas-saken blir henlagt.

Dette er saken
Saken gjelder i korte trekk seks avlyttingssaker i forbindelse med Nokas-etterforskningen:

- Advokat John Christian Elden har i over ett år kjempet for at politiet måtte frigi over 1000 timer med avlyttingsmateriale politiet har stemplet «uvesentlig» for Nokas-saken.

- Forrige mandag, samme dag som Nokas-rettssaken startet i Stavanger, fikk Elden medhold i Høyesterett om at forsvaret likevel skulle få innsyn i dette materialet.

- Etter kjennelsen fant likevel påtalemyndighetene ut at de ville holde opptakene med seks personer hemmelig, og viste til straffeprosesslovens paragraf 242a, som åpner for at bevismateriale som er tilfare for personers liv eller helbred, eller som kan avsløre politiets tystere, spanere eller arbeidsmetoder kan holdes hemmelig.

- Dette er i prinsippet noe påtalemyndighetene skulle ha fått avklart innen tiltalen i Nokas-saken ble sendt ut. Men etter alt å dømme regnet ikke påtalemyndighetene med at forsvarerne skulle få innsyn av Høyesterett og håpte på at de paragrafene de viste til ville sørge for at det hele ble holdt hemmelig.

- Nå har påtalemyndighetene søkt om å få bevisene holdt hemmelig etter 242a, med tilbakevirkende kraft. Det er denne begjæringen Stavanger tingrett skal behandle i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere