RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk lav ledighet

Sist oppdatert:
Ledigheten er den laveste siden 1999. Det øker faren for rentehopp.

De siste kvartalene har arbeidsledigheten falt kraftig. I dag kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå som bekrefter at norske bedrifter skriker etter arbeidskraft.

NA24 - din næringslivsavis

I desember falt ledigheten til 2,8 prosent. Det er den laveste ledigheten som er registrert siden 1999. Det viser sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det ventet en ledighet på 2,9 prosent for desember.

Må endre estimatet
Seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets konstaterer at ledigheten fortsetter nedover. Hun peker på at Norges Banks estimat for ledigheten i 2007.

- Dette er 0,2 prosentpoeng lavere enn 2007-estimatet for Norges Bank. Vi er allerede godt under deres prognoser, så det kan godt være at SBB får rett i at snittet for inneværende år blir 2,7 prosentpoeng, sier seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Renten opp
Søvik sier at det ligger an til en nedrevidering av dette estimatet i Norges Banks inflasjonsrapport i mars. Og troen på at det kommer et nytt rentehopp i mars igjen er styrket.

- Dagens tall øker vår tror på at det kommer en renteheving fra sentralbanken i mars. Vi venter imidlertid på inflasjonstallene for februar før vi uttaler oss skråsikkert, sier Søvik til NA24.

Stramt
Tallene forteller om et rekordstramt arbeidsmarked. Fra september til desember 2006 gikk antall arbeidsledige ned med 10 000 personer, viser SSB-tallene.

Tallene forteller om et rekordstramt arbeidsmarked. Fra september til desember steg antall sysselsatte med 23.000. Tallet på arbeidsledige gikk ned med 10 000 i samme periode, melder SSB.

Laveste siden 1999
Arbeidsledigheten nåddde toppen sommeren 2005, da 4,9 prosent av arebeidsstyrken var uten arbeid. Siden har det gått jevnt nedover. Ledigheten er nå like lav som ved forrige bunnivå, som var i begynnelsen av 1999. Da var den sesongjusterte ledigheten også 2,8 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere