RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk måneformørkelse

Tirsdag inntreffer en helt spesiell måneformørkelse, som varer i godt over en time.

Det er tre ulike grunner til at formørkelsen kan bli svært spesiell av utseende, i tillegg til at den er en historisk begivenhet.

- For det første er den langvarig, hele 1 time og 16 minutter lang, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Nær jorden
Han forteller videre at månen står lavt på himmelen nå, noe som gjør at den virker mer imponerende. I tillegg er månen spesielt nær jorden.

- Månen har en ganske avlang bane hvor avstanden til jorden varierer med 50.000 kilometer. Tirsdag er den omtrent så nær oss som den kan komme, forklarer Røed Ødegaard.

50 år siden sist
Til sammen kan disse tre faktorene gi et flott skue. Det er faktisk over 50 år siden siste da dette klaffet sammen på likt.

- Men det er viktig å oppholde seg på et sted med fri sikt mot øst og sør-øst for virkelig å få et inntrykk av begivenheten, opplyser Røed Ødegaard.

Måneformørkelsen begynner klokken 21.52.06, når sitt maksimum, altså mørkeste formørkelse kl. 22.30.06 og den aller siste fasen er ferdig kl. 01.09.26, natt til 5. mai 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere