*Nettavisen* Nyheter.

Historisk tv fra retten

For første gang i historien har tingretten tillatt filming av prosedyren i en straffesak. Mandag vil tv-titterne selv få høre avslutningen i den mye omtalte trafficking-saken.

07.01.05 16:01

TV 2 har som det første mediet i Norge fått lov til å filme aktor og forsvarernes prosedyrer under hovedforhandling i tingretten. Det skjer på mandag og tirsdag når den mye omtalte trafficking-saken går mot sin avslutning i Oslo tingrett.

TV 2 Nettavisen vil også legge ut lengre deler av prosedyren på nettet.

Første gang
- Dette er en historisk begivenhet fordi man har åpnet for mer filming i lav rett enn noen gang, sier nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland til TV 2 Nettavisen.

Helland sier at trafficking-saken også er en sak av stor samfunnsmessig betydning. Det er første gang i norsk historie at personer har blitt tiltalt for trafficking i Norge. Mandag vil tv-seerne selv kunne se og høre hva påtalemyndigheten bygger på når den mener at de tiltalte bør dømmes for menneskesmugling, hallikvirksomhet, og overgrep.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han tror at tv-seerne gjennom bildene fra retten vil få en unik innsikt i saken, men også i hvordan den norske rettspleien fungerer. Han mener også at filming i retten vil være med å styrke rettssikkerheten ytterligere her i Norge.

- Redaktøransvar
- Det er klart det vil være mange saker der vi må beskytte aktørene, men det vil være et redaktøransvar som i andre typer saker. I denne saken har vi et godt samarbeid med retten, påtalemyndigheten og forsvarerne for å få dette til, sier han.

Alle åtte tiltalte har nektet for skyld i forhold til tiltalen om trafficking. De har i Oslo tingrett forklart at de kjente kvinnene, men at de ikke har presset dem til prostitusjon eller operert som deres halliker.

Dette er ikke første gang TV 2 utvider grensene for hva tv skal ha lov til i norske rettssaler. Etter at TV 2 filmet domfelte Viggo Kristiansen i Baneheia-saken, ble selskapet anmeldt men vant til slutt fram i Høyesterett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.