*Nettavisen* Nyheter.

Hit reiste de - med 40 millioner kroner i lommepenger

Foto: (Montasje: Vidar Berg/Avisa Nordland/Nettavisen)

Asylsøkere får inntil 35.000 kroner i lommepenger og gratis flybillett.

27.01.12 08:40

Med inntil 35.000 kroner i lommepenger og gratis flybillett, sa et rekordhøyt antall asylsøkere i fjor farvel til Norge.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har jobbet hardt i 2011 for å få asylsøkere med avslag til å reise hjem frivillig, og satsingen bærer frukter. Aldri har så mange asylsøkere forlatt Norge frivillig.

Fornøyd med resultatet
- UDI har hatt en offensiv satsing på returarbeidet, og det har gitt resultater. Vi skal satse mer på returfremmende tiltak i fortsettelsen, sa UDI-direktør Ida Børresen da hun presenterte tallene.

Hun peker på at asylsøkere også vender hjem til områder det er blitt hevdet det er umulig eller vanskelig å vende tilbake til, som Iran.

Les: Norge og Etiopia enige om retur

Pisk og gulrot
Bak tallene ligger en målrettet bruk av pisk og gulrot. Nettavisen har sett nærmere på tiltakene myndighetene setter inn i returarbeidet. Asylsøkere som har fått avslag og reiser, kan få økonomisk støtte på veien. Reiser de ikke frivillig, må re regne med å bli kastet ut og støtten forsvinner. Dukker de opp i Norge igjen, kan de bli presentert for regningen fra sist.

Får lommepenger
I snitt utbetales det snaut 22.000 kroner per person. I tillegg kommer selve flyreisen, som norske myndigheter betaler. For å oppmuntre til og sette asylsøkerne bedre i stand til å vende hjem, tilbys det også kurs og rådgivning.

Denne uken kunne UDI presentere rekordtall for frivillig retur. I løpet av året som gikk reiste 1812 personer med endelig avslag på sin asylsøknad hjem frivillig. Det er en økning på 25 prosent fra året før og det høyeste tallet noensinne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tvangsreturer
UDI presenterte sine tall samtidig med at Politiets utlendingsenhet fortalte om rekord i antall tvangsreturer. 4744 ble transportert ut på denne måten, ofte på et spesialchartret fly med politifolk som ledsagere. Tvangsreturer er kostbart og ressurskrevende. Derfor jobber UDI hardt for å få folk til å reise hjem frivillig.

Hjelp til å etablere seg i hjemlandet
I sum ble det utbetalt 39,8 millioner kroner i pengestøtte til de som reise frivillig i 2011. I snitt fikk hver av de 1812 som reiste 21.897 kroner i lommepenger.

De fleste med avslag på asylsøknaden kan søke om støtte på inntil 20.000 kroner. For Irak og Afghanistan kan det søkes om inntil 35.000 kroner.

Pengene skal hjelpe de som returnerer til å etablere seg på nytt i hjemlandet.

Gjennomsnittsprisen for en flybillett utgjør 5466 kroner, og sammenlagt kostet en frivillig retur i fjor 27.444 kroner i snitt.

Rådgivning og kurs
Men disse utgiftene er bare en del av bildet. I tillegg kommer utgifter til rådgivning, kompetansehevende kurs og annet i Norge før avreise.

På mange asylmottak over hele landet er det startet opp kurs som er tilpasset jobbmulighetene i hjemlandet. Målet, ifølge UDI, er å gjøre deltakerne bedre i stand til å få arbeid når de kommer hjem. Kurs i matlagning, ernæring, servering, data, førstehjelp, helseassistanse, tolking, søm, sveis og byggteknikk samt bilmekanikk er noen eksempler.

10.000 på ti år
- Det blir ofte fremstilt som at å reise tilbake etter endelig avslag på asylsøknaden er umulig, men når vi ser på statistikken fra ordningen med frivillig retur starter i 2002 og fram til i dag, så ser vi at nærmere 10.000 personer har reist hjem frivillig. Dette viser at retur er mulig, sier UDI-direktøren.

Tabellen under viser landene med høyest antall frivillige returer fra Norge i 2011. I alt reiste 1812 asylsøkere med avslag hjem i fjor på denne måten.

Nasjonalitet

Total

Irak

531

Russland

379

Afghanistan

94

Det palestinske området

70

Kosovo

56

Usbekistan

56

Sri Lanka

54

Nigeria

45

Nepal

43

India

38

Iran

37

Etiopia

34

Se hele den fullstendige listen her (PS! Er PDF)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.