Hiv-smittet åtte menn

2004 blir et rekordår for hivsmitte blant homofile i Norge. I år har åtte menn blitt smittet av en mann som ikke fortalte om det livsfarlige hivviruset sitt.

14.10.04 13:51

Mannen som har smittet åtte andre menn med det livsfarlige viruset, døde i april i år.

- Det har vært et forferdelig trist tilfelle, men nå mener vi å ha fått oversikt over mannens smitteomfang, sier Smittevernoverlegen Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo.

- Tosifret antall meldte seg

Kartleggingen av hvem mannen hadde hatt sex med, startet april i år.

Da la Moi ut en anmodning på homsenettstedet Gaysir om at personen som hadde hatt sex med mannen, måtte melde seg for sjekk.

- Jeg har ikke oversikt over alle som meldte seg i hele landet, men her i Oslo dreide seg om et tosifret antall menn, sier Moi.

Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix

Moi hadde da allerede fått bekreftet tre smittetilfeller.

- Vi er forøyd med responsen, men det er selvfølgelig leit at flere av dem som meldte seg, var smittet, sier Moi.

Ny offensiv i homsemiljøet

For en uke siden startet Olafiaklinikken en ny offensiv i homsemiljøet i Oslo.

- I perioden 6. til 23. oktober gjennomfører vi et prosjekt hvor vi oppsøker steder der menn som har sex med menn oppholder seg. Vi tilbyr dem tester for hiv, hepatitt, og syfilis. Onsdag kveld var vi ute og testet 30-40 personer, sier Moi, som forteller at responsen har vært god.

Prosjektet er et samarbeid mellom Olafiaklinikken og Helseutvalget for homofile. Moi opplyser at de så langt ikke har fått noen resultater fra prøvene.

Rekordår for hiv-tilfeller

Smittevernoverlegen sier at 2004 vil bli et rekordår når det gjelder hiv-smitte blant menn som har sex med menn.

I 2003 ble 57 menn som har sex med menn hiv-diagnostisert. Av dem var minst 31 smittet i 2003, de fleste i Oslo.

- Det ser ut til å bli rekordmange som er meldt hiv-positive i 2004. I år regner vi med at tallet kan komme opp i 70 personer, sier Moi.

Moi forsikrer at de vil gjøre alt for å forhindre nye smittetilfeller.

Fått ekstratilskudd

Smittevernoverlegen sier at årsak til den økt aktiviteten i smittevern, er ekstratilskudd som kom fra Helsedirektoratet i vår.

- Dagfinn Høybråten har bevilget ekstrapenger på grunn av den alvorlige situasjonen med smittespredning blant menn som har sex med menn. Det er årsaken til at vi har mulighet til denne uteaktiviteten. Med hjelp av disse midlene er det også startet en spesiell polioklinikk for menn som har sex med menn på Brynseng, sier Moi.

- På Olafiaklinikken vil vi i november, i etterkant av denne uteaksjonen, kommer til å ha ekstraåpent en ettermiddag eller kveldstime i uke spesielt for menn som har sex med menn. Det vil vi starte med den første torsdagen i november, sier Moi til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.