*Nettavisen* Nyheter.

Hjelper andre unge med sorgen

De har mistet en bror, far og en bestevenn. Tord (17), Christer (19) og Oiva (17) har startet en egen forening som skal hjelpe etterlatte gjennom sorgen. Etter flodbølgekatastrofen har responsen vært enorm.

I november i fjor startet bergensungdommene Tord Glad Nordahl (17), Christer Berge (19) og Oiva Darth Ranta (17) organisasjonen Vi Minner, som er ment å være en forening for etterlatte etter ungdom som dør.

Mistet bestevenn
26. oktober i fjor døde 15 år gamle Alexander Berge i en sykkelulykke ved Bergenshallen. Han falt i bunnen av en bakke og ble hardt skadet. Selv om lege kom raskt til stedet, var det ikke mulig å redde livet hans. Alexander var bestevennen til Tord Glad Nordahl og lillebroren til Christer Berge.

Også Tords kamerat, Oiva Darth Ranta, har lært noe om sorg. Faren døde da Oiva var 14 år gammel.

De tre ungdommene vil nå bruke erfaringene til å hjelpe andre gjennom sorgen. Nå har de startet nettstedet www.viminner.no for å komme i kontakt med folk som trenger hjelp.

100 mail hver dag
De seneste ukene har ungdommene nærmest blitt nedringt av ungdommer som har behov for å prate med noen etter flodbølgekatastrofen.

- Vi har fått over 100 mail hver eneste dag etter at katastrofen inntraff, og flere av dem ringer til oss for å prate ut. Det er ikke bare ungdommer som ringer, men også andre som har mistet nære venner eller slektninger, forteller Tord.

Siden november i fjor har de tre ungdommene brukt 27.000 kroner av egen lomme til å reise rundt i Norge og treffe folk som har behov for å prate ut om sorgen. De har fått økonomisk støtte fra de Lionsklubben i Fana, bortsett fra det mottar ungdommene ingen støtte for arbeidet.

Føles godt å hjelpe
Etter flodbølgekatastrofen har 17-åringen jobbet 12 timer hver eneste dag med å besvare og hjelpe folk som føler sorg, engstelse og fortvilelse.

- Det går i ett, ja, men siden jeg tar skolen som privatist har jeg anledning til å skyve litt på dagen. Samtidig føles det godt å kunne hjelpe andre. Både jeg og kameratene mine har vært gjennom sorgprosesser selv og skjønner det som folk forteller oss. Vi vet hva det vil si å miste noen man er glad i – og vi har vært gjennom sorgprosessen selv, sier Tord Glad Nordahl.

- Går aldri over
- Hva slags råd gir dere til folk som opplever sorg og fortvilelse etter katastrofen i Sørøst-Asia?

- Først og fremst er det veldig viktig å sette ord på følelsene. Snakk ut om det du har opplevd, luft tankene dine til nære venner, legen din, en psykolog – eller ta kontakt med oss. Mange ungdommer henvender seg til oss fordi de ikke har andre å snakke med. Det er ikke alltid lett å prate med foreldrene sine om følelser. Ungdommer er også mer interaktive og tar kontakt med oss enten via mail eller chatteforum.

Tenner lys
Tord Glad Nordahl tenner lys hver eneste kveld til minne om de som er savnet i Sørøst-Asia.

- Sorgfølelsen du får når noen nær deg faller fra, forsvinner aldri. Når det blir stor fokus på en katastofe, slik som nå, er det mange som opplever sorgen sterkere enn ellers. Det blir som et sår med skorpe - såret rives fort opp igjen hvis du skraper borti det. Du blir aldri kvitt sorgen, men kan lære å leve med den, mener 17-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.