*Nettavisen* Nyheter.

Hjelpetelefonen går varm

Henvendelser om tvangsekteskap kan bli rekordhøyt i år.

25.07.08 14:29

Ved utgangen av juni har Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap fått 283 henvendelser, mens på samme tid i fjor var det kommet inn 207 henvendelser.

2007 var et rekordår med 460 henvendelser, og fortsetter trenden vil 2008 bli nok et rekordår.

- Vi ser at de fleste henvendelsene kommer i mai og juni i forkant av sommerferien, sier prosjektleder for Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap Monica Berge til Nettavisen.

Høysesong
Sommermånedene er høysesongen for tvangsekteskap da flere reiser med familiene sine til hjemlandet, og opplever å bli gift mot sin vilje.

- Også i september opplever vi mange henvendelser i forbindelse med personer som har opplevd å bli tvangsgiftet i løpet av sommeren, men i juli er det ganske stille da de fleste har reist på ferie, sier Berge.

Også hos organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) merker man sterk pågang.

- Vi har ingen konkrete tall på henvendelser nå, men vi opplever et stort påtrykk, men det er ikke bare i sommermånedene, vi opplever et rush hele året, sier Gerd Fleischer ved Seif til Nettavisen.

I fjor fikk Seif 101 henvendelser fra personer som opplevde en akutt krise og dette er et tall de regner med kommer til å øke i år.

-Vi ser antallet henvendelser stiger for hvert år, presiserer Fleischer.

Ikke bare jenter
Tradisjonelt sett så har tvangsekteskap blitt sett på som et problem som først og fremst rammer jenter, men minst 28 av henvendelsene til Røde Kors-telefonen hittil i år har vært fra gutter.

- Guttene synes selvsagt også det er veldig vanskelig å gifte seg med noen man ikke vil være sammen med. Selv om de kanskje har hatt noe friere rammere i oppveksten og har kunnet hatt kjærester. så oppleves det som et sjokk den dagen en får utpekt hvem man skal gifte seg med, sier Berge.

Organisasjonen opplyser også at mørketallene for gutter som opplever å bli utsatt for tvangsekteskap er trolig veldig store

For øyeblikket er det ikke noe krisesenter som tar i mot gutter. Krisesenteret på Tynset har gjort det, men dette er nå stengt.

Romeo og Romeo
- Det er ikke bare enkeltstående gutter og jenter som frykter å bli giftet vekk som tar kontakt, også par ringer oss.

Vi har alle typer: Romeo og Julie, Romeo og Romeo, Julie og Julie. Spesielt de to siste årene har vi hatt økning i antallet henvendelser fra homofile og lesbiske. Flere opplever at foreldrene tror de vil endre seg når de bare blir gift og får unger, forteller Fleischer.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere forlovelser
1.juni fjor kom det nye bestemmelser i ekteskapsloven med hensikt å motvirke tvangsekteskap. Den viktigste endringen var at ekteskap inngått i utlandet der en av partene er under 18 år ikke blir godtatt. Nå opplever man en økning i antallet forlovelser i stedet.

- Man er kjent med loven og vi ser nå at man i større grad forloves. I miljø der tvangsekteskap er vanlig er også en forlovelse en veldig seriøs sak, sier Berge.

Æreløs
Alle som har vært utsatt for å bli giftet vekk mot sin vilje har rett på tolv timers fri advokatbistand.

- Det er relativt lett å få et ekteskap annullert om man mener at man har giftet seg mot sin vilje. Problemet er at giftemål oftest innebærer samleie, så selv om man får ekteskapet annullert oppleves det som om man ikke kommer unna med «æren i behold».

Berge gir følgende råd til personer som frykter tvangsekteskap i forbindelse med reise til utlandet:

- Ta i forkant kontakt med noen i hjelpeapparat som for eksempel politi eller barnevern. Gi opplysninger om hvor du skal reise, med hvem og når du skal være tilbake igjen, avslutter hun.

Dersom en ikke kommer tilbake når man skal er det viktig at en meldes savnet.

De norske ambassadene har etter hvert blitt flinke til å håndtere slike saker og kan yte hjelp så det er viktig at man noterer seg telefonnummeret til nærmeste norske ambassade.

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap: 815 55 201

Selvhjelp for innvandrere og flyktninger i Oslo: 22 03 48 30

Her finner du oversikt over norske ambassader:www.norway.info

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag