Hjerneflukt fra nord

Høyt utdannede nordlendinger flykter sørover i mangel på gode jobber i nærområdet.

17.01.06 14:27

Hele sju av ti unge med utdanning på masternivå flytter fra Nordland, viser blodferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Norsk Institutt for by- og regionforskning (NIBR), ifølge Avisa Nordland.

Tallene viser at sentrale byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har sterkest vekst i skaping av nye arbeidsplasser, som fører til at mange høyt utdannede fra Nordland tyr til disse stedene for å finne arbeid.

Fylkesrådsleder Geir Knutson mener utviklingen er alarmerende. Onsdag åpner han Nordlandskonferansen, et møtested for offentlige myndigheter og næringsliv. Formålet er å skape næringsutvikling.

- Vi kan ikke sitte rolig å se en så negativ tendens fortsette. Vi er i et smertefullt dilemma og ligger langt unna nivået for ungdom på masternivå som regionene er avhengig av for å kunne utvikle seg positivt. Da må vi være villig til å gå inn med midler, sier Geir Knutson til Avisa Nordland.

Han forteller at det trengs nærmere fem millioner kroner for å få hjulene til å rulle. Både begynnerstillinger og trainee-jobber er en mangelvare i fylket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.