RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjerneinfarkt-årsak ukjent

Sist oppdatert:
Hos en stor andel unge voksne er årsaken til hjerneinfarktet ukjent.

(SIDE2): Omlag 2 prosent av alle hjerneinfarkt rammer personer under 45 år. Hos en stor andel unge voksne er årsaken til infarktet ukjent.

- Det er lettere å finne årsaken til hjerneinfarkt hos eldre personer enn hos yngre, sier overlege Halvor Næss ved Haukeland Universitetssjukehus til Side2. Han står bak en artikkel om temaet i i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Ulik årsak
Der man har funnet en årsak, viser det seg at disse skiller seg noe fra årsakene til hjerneinfarkt hos eldre. Blodpropp forekommer hyppigere, mens forkalkning i blodårene er sjeldnere. Mange unge med hjerneinfarkt blir på lang sikt selvhjulpne med aktiviteter i dagliglivet, men mange faller ut av arbeidslivet

- Det er dramatisk for unge, de har et langt liv foran seg. Mange lider av mental svikt i varierende grad, og får problemer i arbeidslivet. Det er på mange måter et skjult handikap, sier Næss.

Om det er risiko for nytt hjerneslag blant unge vites det også lite om.

- Om det er risiko for nytt hjerneinfarkt avhenger i stor grad om hvor mange risikofaktorer hver enkelt person hadde, sier Næss. Han nevner faktorer som for eksempel røyking, hjertesykdom og høyt blodtrykk.

For personer som ikke har de såkalte tradisjonelle faktorene er risikoen liten.

Ønsker mer forskning
Næss påpeker at det er ønskelig med mer forskning på hva som er årsaken til hjerneinfarkt hos personer under 40 år.

- Årsaken hos yngre er uklar. Det kan ha med p-piller og graviditet å gjøre, uten at det er hele forklaringen, mener Næss.

En studie fra Hordaland som inkluderte 232 pasienter med hjerneinfarkt i alderen 15-49 år, viser av 9,9 prosent var døde, 9,9 prosent hadde fått et nytt hjerneinfarkt og 10,5 prosent hadde fått epilepsi i løpet av seks års oppfølgingstid, skrives det i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Hjerneinfarkt (medisinsk betegnelse; apoplexia cerebri) er et infarkt som oppstår når det ikke har kommet nok blod til en del av hjernen, slik at denne delen får for lite oksygen og næring.

LES MER OM HELSE,TRENING OG VELVÆRE HER.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere