RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjernen gjør deg feit

(Arkivfoto)
Sist oppdatert:
Det er hjernen som stopper deg fra å gå ned i vekt. Nå vil forskerne styre den urgamle mekanismen.

Føler du at kroppen stritter imot når du prøver å gå ned i vekt, er det ikke langt fra sannheten. Ifølge engelske forskere er nemlig kroppen vår programmert til å motarbeide vekttap.

- Svært få mennesker, sannsynligvis ikke flere enn 10 til 15 prosent, klarer å gå ned i vekt og holde seg slanke, sier professor Jonathan Seckl fra Edinburgh University til BBC Online.

Vil kartlegge hjernen
Seckl og 25 andre forskerne er nå med i en europeisk kjempestudie som skal klargjøre hva slags innvirkning hjernen har på overvekt.

Og naturlig nok prøver de å utvikle medisiner som kan ta kontrollen over denne prosessen. En av ideene er å manipulere hjernens kontrollsystemer, for å få fettcellene til å forbrenne flere kalorier.

Tror du sulter
Ifølge Seckl er kjernen til manges vektproblem i dag at kroppen oppfatter den nye vekten som normal når man legger på seg. Ethvert forsøk på å slanke seg vil derfor sende ut signaler om at man er i sultefare, og forbrenningen synker dermed drastisk.

- Når overvektige prøver å slanke seg blir de straks sultne, og kroppene reagerer som om de skulle være pingler på 30 kilo, sier han.

Kroppen ønsker nemlig å holde på hver eneste kilo som en slags beskyttelse mot dårlige tider, og det vil ta lang tid før den oppfatter at dette ikke lenger er nødvendig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere