RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjernens impulser skal styre protese

Sist oppdatert:
Du styrer hendene dine med impulser fra hjernen. Nå er forskere i ferd med å lage en protese som personer uten hender kan opererer på samme måte.

Dagens håndproteser har svært begrensete bevegelsesmuligheter og kan bare brukes til å gripe og ta.

Nå har forskerne på Mikroelektronikksystemer (MES) ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo latt seg utfordre, melder forskningsmagasinet Apollon. Oppgaven er å finne ut hvordan de kan lage en lett og avansert håndprotese som styres direkte fra hjernen via nervesystemet.

- Håndprotesen vår er for dem som nylig har mistet en arm. De har fortsatt nervesignalene intakt, forteller førsteamanuensis Mats Høvin ifølge Apollon.

Den smarte armen skal også kunne føle og kjenne temperaturer.

Trykksensorene skal tåle alt fra 40 grader minus til badstue. De aktive blir bare en tusendels millimeter store. De kobles til elektroniske kretser som skal videreformidle signalene til nervesystemet. Sensorene skal støpes inn i silikon, og forskerne er allerede i ferd med å eksperimentere med kunstig hud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere