RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjerteoperert våknet uten bein

Da Harry Syvderud våknet etter en hjerteoperasjon, hadde han utlagt tarm og manglet et ben. - Vi er fryktelig lei oss, sier sykehuset.

Harry Syvderud (60) ble innlagt på Feiringklinikken 23. april for å skifte tre blodårer til hjertet. Han skulle friske opp en vellykket operasjon som ble gjennomført for 15 år siden.

Ekstreme smerter
Da han våknet etter operasjonen 24. april, fikk Syvderud sterke smerter i magen og det venstre benet. Etter en stund mistet han følelsen i benet, og det ble helt kaldt. I nesten to døgn lå han med ekstreme smerter.

Da Syvderud ble sendt til Ullevål for ultralydundersøkelse dagen etter, avslørte sjekken en blodpropp i magen og en i lysken. Det hadde gått så langt at Syvderud hadde fått koldbrann i magen og benet. Benet måtte amputeres, og han måtte gjennom en mageoperasjon som endte med utlagt tarm.

- Legen som opererte meg, fortalte at jeg var bare to timer fra å dø. Hadde Feiring sendt meg videre like etter operasjonen, ville jeg vært helt frisk i dag. De åtte dagene etter hjerteoperasjonen husker jeg ikke noe av. Det kom som et sjokk da jeg våknet langt ut i mai uten bein, sier Syvderud til Glåmdalen.

Beklager
Avdelingsoverlege ved Feiringklinikken, Svein Almdahl, sier sykehuset beklager det som skjedde.

- Fra min side vil jeg uttrykke beklagelse overfor pasienten. Vi føler virkelig med ham, og er lei oss for at det gikk som det gikk, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Almdahl oppdaget legene rett etter operasjonen at Syvderud hadde nedsatt blodsirkulasjon i benet, og de vurderte også at magesmertene kunne skyldes nedsatt blodsirkulasjon. Men det å utsette en pasient som nylig var blitt hjerteoperert for nye operasjoner, regnet de for å være svært risikabelt. Derfor forsøkte de i første omgang å behandle blodproppene med medisiner, i stedet for å gå inn kirurgisk i benet og magen.

- Men det er utrolig leit likevel, nå når vi sitter med fasiten og pasienten har fått fjernet en tarm og amputert et ben, sier han.

Kunne dødd
Almdahl forteller at det er svært sjelden at pasienter får koldbrann i både ben og tarm etter en operasjon. Av 8150 pasienter som er blitt operert på Feiringklinikken siden 1999, er Syvderud den eneste som har fått koldbrann i både benet og tarmen. Mange som blir utsatt for det samme som ham, dør.

- Koldbrann i tarmen er kjent i medisinsk litteratur som en usedvanlig alvorlig komplikasjon. En stor andel av pasientene som blir utsatt for dette, klarer det ikke, forteller Almdahl.

Han understreker at kirurgen som opererte Syvderud alltid informerer om risikoene ved inngrepet, og at dette også er nedfelt i klinikkens rutiner.

- En hvilken som helst operasjon, selv den enkleste brokk-operasjon, kan gi blodpropp, sier han.

Syvderud gir klinikken skryt for selve operasjonen. Hjertet hans fungerer i dag utmerket.

- Det er sikkert en fattig trøst for ham at hjertet tross alt fungerer meget bra, og at han er kvitt sin tidligere hjertekrampe. Statistisk sett har dette inngrepet en livsforlengende effekt, men det er klart at for pasienten er det meget plagsomt at han fikk en amputasjon og koldbrann i tarmen, sier Almdahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere