*Nettavisen* Nyheter.

Hjerterå utvisning

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Vedtaket om å kaste ut 130 kurdere som har vært i Norge i opptil ti år er hjerterått og ikke en rettsstat verdig.

Kvaliteten på et inkluderende demokrati kan ofte måles i saker der staten har gjort feil, men likevel blir retthaversk.

Ille blir det når statsapparatet er villig til å bruke makt mot enkeltpersoner, og et slett eksempel på akkurat det er at Norge nå har bestemt seg for å kaste ut 130 kurdere som har vært her i opptil ti år.

Tidligere UDI-direktør Terje Nordby tør ta bladet fra munnen:

- Jeg synes det er en skam. Dette er mennesker som har vært her i landet i ti år. De er i en svært vanskelig livssituasjon, og norsk jus og norsk praksis i forhold til alle andre som har vært i en tilsvarende situasjon, er at da har de fått lov til å bli på humanitært grunnlag, sier Trygve Nordby til NRK.

Norges knallharde holdning står i strid med andre lands praksis. Både i EU og i USA får illegale imigranter til slutt opphold dersom de har vært der lenge nok.

I denne helt spesielle saken om de 130 kurderne - de såkalte MUF'erne - kan man mistenke staten for å kjøre hardt nettopp fordi saken har vært så betent i UDI.

Det kan nevnes at nettopp folkegruppen kurderne har vært ofre for overgrep og forfølgelse både i Tyrkia og i Irak, og at nettopp drap av kurdere var en hovedsak i dødsdommen mot Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

I gruppen som nå kastes ut etter ti år i landet, finnes flere personer som har gjort det bra og skapt seg en fremtid her i landet. Blant andre Amandapris-vinner Raouf Saraj i Trondheim, eller for den saks skyld; bussjåfør Osman Hama i Kristiansand.

Poenget er nettopp at etter ti år er både personene selv og deres familier integrert i Norge og langt på vei blitt nordmenn. Nettopp derfor er det et overgrep å kaste ut personer som har vært her i en årrekke.

De som tror det er en enkel vei til opphold, tar feil. Og man skal selvsagt ikke belønne økonomiske flyktninger som unndrar seg vanlige behandling.

Men derfra til å kaste ut en gruppe som har vært en kasteball mellom ulike politiske holdninger i Norge, er et langt stykke.

Det ville vært en human riktig ting å gjøre, å gi denne gruppen opphold på humanitært opphold i Norge.

- Jeg kan vanskelig se at det er noe annet enn politisk prestisje som gjør at man fortsatt holder disse menneskene i uvisshet, sier Terje Nordby.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen forsvarer avgjørelsen overfor NRK, og mener kurderne fra Nord-Irak burde ha dratt hjem for lenge siden.

Særlig hjertevarmt er det ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag