*Nettavisen* Nyheter.

Hjertesyke Arne (80) måtte bo tre av fire sykehusdøgn på gangen

Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Ble plassert i gangen, satt på vanndrivende medisiner og bedt om å bruke toalettet til en medpasient. Mange plasseres i korridorkø på Ahus

30.10.12 15:25

LØRENSKOG (RB.no): I tre døgn måtte Arne Nagel ligge ute i korridoren på hjertemedisinsk avdeling. Der er det ingen toaletter. Dermed måtte Jessheim-karen inn til en annen pasient hver gang han skulle på do, skriver Romerikes Blad.

– Jeg ble satt på sterke, vanndrivende medisiner og måtte opp for å tisse ti-tolv ganger den første natta. På døra jeg gikk inn sto det isolat, og jeg måtte gjennom en korridor, inn på et nytt rom og forbi senga til den andre pasienten for å komme til toalettet, sier Nagel i dag.

– Hva slags følelse hadde du i kroppen da du gikk inn?

– Det var helt jævlig. Pasienten hadde sikkert godkjent det, men for meg ble det en ufrivillig innblanding i hans privatliv. Men jeg hadde jo ikke noe annet valg. Jeg måtte på do, sier Nagel.

16 i korridorene daglig
Den lokale hjertepasienten er langt fra alene om å bli plassert ute i korridorene på Ahus. Det viser statistikk Romerikes Blad har innhentet:

I årets åtte første måneder hadde Ahus 498 korridorpasienter i snitt per måned. «Toppmånedene» var januar og februar med henholdsvis 695 og 668.

I august var det 494 korridorpasienter totalt. Dette gir et snitt på 15,9 per dag. Ahus-ledelsen bekrefter overfor RB at det har ligget på omtrent samme nivå også de to siste månedene.

Helseforetaket har vedtatt at andelen korridorpasienter skal være mindre enn to prosent. Dette er et av foretakets styringsmål for 2012. I august var det tre prosent korridorpasienter ved Ahus.

Ifølge et styrenotat, utarbeidet av Ahus selv, er «Medisinsk divisjon den divisjonen som har høyest risiko forbundet med måloppnåelse». Der lå 4,9 prosent av pasientene i korridor i august.

Fornøyd med de ansatte
Arne Nagel ble liggende i korridoren fra mandag til torsdag. Da den første natta var unnagjort fikk han utdelt to flasker.

– De fikk jeg lov til å late vannet på. Men jeg kunne ikke bare sitte ute i korridoren og slå lens. Jeg gikk derfor inn på forværelset til et av pasientrommene, sier 80-åringen, som presiserer at han er strålende fornøyd med de ansatte som behandlet ham på Ahus.

– Ja, og det er det viktig at kommer fram. De kunne ikke gjort en bedre jobb. Det er kapasiteten det er noe feil med. Den er for dårlig, og da må ansette og pasienter slite med det i hverdagen. Flere ganger så jeg ansatte som måtte flytte på fire-fem korridorpasienter for å komme fram med én enkelt sykeseng. Slik skal det jo ikke være, sier Arne Nagel.

Kjersti Nagel fra Råholt ble glad da hun hørte at pappaens hjerteproblemer ble tatt på alvor på sykehuset. Da hun kom og fikk se forholdene han måtte bo under ble hun både skuffet og sjokkert.

– Det hjelper ikke at de ansatte gjør en fantastisk jobb når en rekke pasienter må bo ute i korridorene med minimalt med privatliv. Da jeg var innom talte jeg opptil ti pasienter ute i korridoren. Det er uholdbart, sier Nagel.

– Hva tenker du om at Ahus-ledelsen nå vil legge ned Stensby sykehus, mens situasjonen er slik på Ahus?

– Det er helt forferdelig. Her har de bygd et nytt og flott sykehus, også er det ikke nok plass til pasientene. Først la de ned Aker sykehus og nå er turen kommet til Stensby. Det betyr i praksis at kapasitetsproblemene bare vil øke. Jeg stiller meg også spørsmål om politikerne virkelig vet dette. Vet helseminister Jonas Gahr Støre hvordan situasjonen er på Ahus? Det tror jeg faktisk ikke, sier hun.

– Hvordan var det å se alle pasientene i korridorene?

– Grusomt. Jeg synes oppriktig synd på de som må ligge slik. For oss som kommer på besøk er det ubehagelig å snirkle seg forbi alle. Da kan jeg bare forestille meg hvordan det er å ligge slik for dem det gjelder. Jeg vil oppfordre politikerne til å legge seg inn på sykehusene selv. På den måten vil de se hvordan dette er, sier Nagel. Flere ganger så jeg ansatte som måtte flytte på fire-fem korridorpasienter for å komme fram med én enkelt sykeseng.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.