RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjertesyke diskrimineres

Sist oppdatert:
Hjertesyke kvinner får ikke den samme hjelpen som hjertesyke menn.

Det kom fram på en pressekonferanse holdt av Den norske lægeforening tirsdag.

- Dette er meget alvorlig, og kan forsinke viktig behandling, sier lege og forskningsleder for studien, Jan Frich, ved Institutt for Allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Mangler kunnskap
På pressekonferansen kom det frem at det er flere grunner til at kvinnene ikke får den hjelpen de trenger. Legenes kunnskapsnivå om kvinner og hjerteproblemer er mangelfull fordi studier ofte er gjort med menn, og kvinners symptomer er heller ikke de samme som for menn.

Unnskylder symptomene
Det er også en «uskreven regel» blant leger at særlig unge kvinner ikke kan rammes av hjertesvikt. Mange kvinner føler derfor at de må unnskylde sine egne symptomer fordi de har hatt ubehageligheter med helsevesenet tidligere, kommer det frem av studien som ble gjort med 20 norske kvinner med arvelig hjerteproblemer.

En av kvinnene på 31 år beskriver reaksjonen fra legen sin slik;
«Ja men en ung og frisk jente som deg har vel ikke høyt kolesterol?»

Jeg fikk følelsen av at; «ja ja men du er jo ikke mann, og du er ikke femti og du røyker ikke og du er ikke overvektig så da er det sannsynligvis ikke noe problem.»

Må ta ansvar
- Leger har et ansvar for å ta kvinner med hjerteproblemer alvorlig, men kvinnene må også bli tøffere når de beskriver sine plager, sier overlege ved hjertemedisinsk avdeling på Ullevål Universitetssykehus Cecilie Risøe. Hun mener det viktigste budskapet er at hjertesvikt kan ramme kvinner i alle aldre, og at kvinner må være tydelige og tøffe når de beskriver sine symptomer til legene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere