Høie må svare på sju nye spørsmål

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Vi spør ham helt konkret hvor mye han kan opplyse før det oppfattes som styringssignaler, sier komitéleder.

06.01.15 19:03

OSLO (NTB): Kontroll- og konstitusjonskomiteen er ikke tilfreds med svarene Bent Høie ga om kontakten med styrelederen i Helse Møre og Romsdal. De ber om en oppklaring.

Fremdeles holder komiteen det åpent om de vil gå inn for åpen høring i sykehussaken. I første omgang ber de helse- og omsorgsministeren om å svare mer utfyllende på hvor grensen går i uformelle samtaler.

- Det begrunnes særlig ut fra den betraktning at Høie sier i sitt svar til Stortinget at det er helt legitimt å gi signaler utenfor foretaksmøte. Vi spør ham helt konkret hvor mye han kan opplyse før det oppfattes som styringssignaler, altså i strid med loven, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Høie får frist til neste tirsdag med å svare.

Sp ønsker høring

Saken vakte voldsomt engasjement da beslutningsprosessen var inne i siste fase før jul. Komiteen har fått en rekke nye opplysninger i løpet av jula som de ønsker belyst ytterligere.

- Det er en enorm mengde henvendelser til komiteen i denne saken, hvor mange vet jeg ikke, sier Kolberg.

Like før jul sendte komiteen helse- og omsorgsministeren et brev med ti spørsmål for å avklare hans rolle i prosessen da plasseringen av det nye sykehuset på Nordvestlandet skulle avgjøres. Høie beskrev at han har hatt samtaler med styreledere, men avviste at han har instruert noen.

Senterpartiet har tidligere varslet at de ønsker seg høring.

- Vi har blitt styrket i oppfatningen av at det er riktig, sier partiets komitémedlem Per Olaf Lundteigen, som likevel ønsket å gi Høie muligheten til å belyse saken ytterligere først.

Beslutningen om å sende Høie et nytt brev , ble gjort mot stemmene til de to Høyre-representantene i komiteen.

Lukkede dører

Utover spørsmål om hvor grensene går for signaler, vil komiteen ha svar på hva som har skjedd i samspillet mellom Helse Møre og Romsdal og Helse Midt Norge og hva som har skjedd i styrene. Blant annet har det framkommet at styret i Helse Midt-Norge holdt sju møter bak lukkede dører i høst.

– Det handler spesielt om disse møtene som ikke er karakterisert som styremøter, men som likevel har vært møter. Vi vil ha statsrådens syn på om dette har vært autoriserte møter og om det er en form som han aksepterer, sier Kolberg.

- Nest best

- Dette er det nest beste som kunne skje. Det viser at de har tatt saken på fullt alvor, mener Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap). Sammen med ordførere fra Halsa og Smøla hadde han tatt turen til Oslo for å følge komiteens beslutning på nært hold.

Orkidé, en sammenslutning av kommuner på Nordmøre, håper at saken skal ende med høring i Stortinget.

Skuffelsen var svært sterk i Kristiansund da Molde vant kampen om sykehusplasseringen. De første dagene kom krav om at saken måtte få rettslig etterspill og at beslutningen måtte nullstilles. Men nå begynner håpet å svinne, antyder Øyen. Han vet ikke om det er mulig å reversere prosessen.

- Det er jeg veldig usikker på. Det tror jeg kanskje blir tyngre. Men det er klart, det ligger i vårt håp at det skal være mulig å behandle saken på nytt, sier han. (©NTB)

Les også: Høyre-ordfører i SMS: «Får håpe på drittvær i morgen»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.