*Nettavisen* Nyheter.

Høie ville ha Molde allerede i sommer

Helseminister Bent Høie har tidligere avvist at han har påvirket sykehussaken Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Statsråd Bent Høie skal allerede i sommer ha fortalt styret i Helse Midt-Norge at han ønsket seg Molde.

TIDENS KRAV: Høie ståsted skal ha blitt formidlet til daværende styreleder Marthe Styve Holte. Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Det skriver Sunnmørsposten i dag.

Styret i skvis?

Ettersom statsrådens ønske ble signalisert mens saken fortsatt var under utredning og ingen konklusjon dratt, kan det ha bidratt til å sette styret i en skvis mellom en ryddig prosess og statsrådens ønsker, skriver Sunnmørsposten.

Etter reglene i foretaksloven kan ikke en statsråd instruere sitt styre utenfor foretaksmøtene. Derimot er det vanlig å gi "styringssignaler", men da uten at dette skal oppfattes som en ordre eller pålegg.

Ifølge professor Jan Fridtjof Bernt kan han heller ikke forlange at styret skal gi inntrykk av at de har foretatt et selvstendig og faglig basert valg, hvis realiteten er at de setter sin egen vurdering til side på grunnlag av styringssignaler, forklarer han.

- Som representant for eieren, staten, er det han som har den endelige avgjørelsesmyndigheten, men da må han være tydelig på at det er han som i realiteten har avgjort saken, og ikke styret, sier Bernt.

Har ikke besvart henvendelse

Høie selv har ikke besvart Sunnmørspostens spørsmål i saken. VG skrev i går at også de har sendt statsråden spørsmål som han ikke har besvart, begrunnet med at han var opptatt i møterog en regjeringskonferanse. Det er ventet at han vil svare for seg fredag.

Også stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) har sendt statsråden et skriftlig spørsmål til besvarelse om saken. I tillegg må Høie møte i Stortinget onsdag, samme dag som styret i Helse Møre og Romsdal behandler saken, for å besvare et muntlig spørsmål fra Klinge.

Daniel Haga la torsdag fram Helse Midt-Norges innstilling i saken. Den lød på Molde, i tråd med statsrådens ønsker.

Allerede i februar uuttalte Haga seg om hvordan kontakten med statsråden ville foregå, mens han fortsatt satt som samhandlingsdirektør i det regionale helseforetaket.

Samsnakket og samkjørt

- Det er viktig at vi på de ulike nivåene er samsnakket og samkjørt. Dette er også en sak som vil kunne havne på statsrådens bord. Da er det ikke slik at vi i Helse Midt-Norge sender saka til helseministeren og sier: «Dette mener vi. Hva mener du?» Det er naturlig at det er løpende kontakt mellom oss og statsråden i forkant av at vi nærmer oss tidspunktet for at vedtak skal fattes, forklarte Haga.

Haga var en av strategene bak Strategi 2020, som blant annet gikk ut på å legge ned Kristiansund sjukehus som akuttsykehus og flytte disse funksjonene til Molde. Han overtok ledelsen av Helse Midt-Norge i oktober, to måneder før avgjørelsen, etter at forgjengeren ble skviset ut i en omstridt prosess.

Les flere nyheter fra Tidens Krav

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.