RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holder vakt rundt havaristen

Sist oppdatert:
Et stort apparat er i sving i tilfelle det skulle dukke opp oljesøl på land etter fiskebåthavariet i Eide kommune på Nordmøre.

I over ett døgn har den havarerte fiskebåten «Herøy» ligget på skjæret Bjugna ved Hustadvika i Eide kommune på Nordmøre. Dieselolje har lekket ut fra skipet, men så langt har oljen ikke nådd land. Oppdrettsanlegg i området har vært forberedt på forurensning.

Har lagt ut lenser
- Fiskeoppdrettsanleggene innenfor Atlanterhavsveien er varslet, og vi har kjørt ut lenser fra depotet, sier Knut Larsen, nestleder i den lokale oljevernberedskapsgruppa på Nordmøre, til Nettavisen.

Gunstig vindretning og grov sjø ser så langt ut til å ha løst opp oljen som har lekket fra skipet, ifølge Kystverket, som håper at faren for landpåslag fall av olje nå svinner.

Leder for oljevernberedskapen på Nordmøre, Olav Bjerkestrand, sier dieseloljen i fiskebåtens bunntanker trolig er lekket ut.

Alt kan ha lekket ut
- Gitt at fartøyet nå har ligget og malt på skjæret i over ett døgn er det derfor mye som tyder på at bunnen av skipet er malt i stykker, og at det som er av dieselolje har lekket ut. Dette er på mange måter en ønskelig situasjon - i og med at vindretningen har vært gunstig, og at dieseloljen såpass lett fordamper og løses opp, sier Bjerkestrand ifølge Kystverket hjemmeside.

Fredag morgen dreide vinden i nordvestlig retning. Dermed økte frykten for at oljen fra havaristen kunne drive mot land. «Herøy» hadde 170 tonn dieselolje om bord på havaritidspunktet.

- Heldigvis er det dieselolje, og den brytes raskt ned i sjøen. Det hadde vært noe annet med tungolje, sier Knut Larsen til Nettavisen.

Det var torsdag morgen at «Herøy» gikk på grunn. Fiskebåten hadde et mannskap på åtte, som ble berget uskadd i land.

Mannskap om bord på et fartøy som var nær havaristen kunne fredag rapportere at «Herøy» fortsatt lå på skjæret, men betydelig lavere enn i natt.

Overvåker fortløpende
IUA Nordmøre har ifølge Kystverket innsatsstyrke mobilisert i Kristiansund og på Averøy, og vil ha kort reaksjonstid dersom situasjonen skulle endre seg. Det foretas fortløpende overvåkning og rekognosering. I tillegg er det allerede plassert ut oljevernutstyr ved Bjørshol, innenfor Hasseløy. Kystvaktskipet «Eigun» ligger i nærheten av havaristen. De har blant annet oljevernutstyr om bord.

Det er tett snødrev og nordvest liten kuling i området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere