*Nettavisen* Nyheter.

Homofil giftet seg med dame - mistet oppholdstillatelsen etter 10 år i Norge

- Inngikk partnerskap for å få oppholdstillatelse.

21.03.15 13:17

I 2004 inngikk den 36 år gamle albaneren partnerskap med en norsk mann, og han fikk oppholdstillatelse som følge av dette. Fire år senere tok de to ut separasjon, og i 2009 var skilsmissen et faktum.

Deretter giftet 36-åringen seg med en albansk kvinne, og de fikk barn. Kona og datteren søkte så om opphold i Norge gjennom familiegjenforening.

Trakk oppholdstillatelsen
Dette gjorde at Utlendingsdirektoratet (UDI) fattet mistanke om at partnerskapet mellom de to mennene var proforma - som en langsiktig plan for å få oppholdstillatelse i Norge.

Søknaden om familiegjenforening ble avslått, og det ble fattet vedtak om at oppholdstillatelsen til mannen skulle tilbakekalles fordi UDI mener mannens grunnlag for å få oppholdstillatelse ikke var gyldig. Det ble også bestemt at 36-åringen skulle utvises fra landet.

Familien anket avgjørelsene, uten at de ble tatt til følge. Nå har de saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å ha gjort vedtak på feil premisser fordi den albanske mannen hevder partnerskapet med den norske mannen var reelt, ikke proforma.

De mener også at staten ved UNE ikke har bevist at partnerskapet var et såkalt omgåelsesekteskap for at 36-åringen skulle få opphold i Norge.

Les også: Kastet ut etter ti års «proformaekteskap»

Utfallet får konsekvenser
Til uka kommer saken opp i Oslo tingrett, og det store spørsmålet er knyttet til hvorvidt partnerskapet mellom de to mennene var reelt, eller ikke. Kommer retten til at det var reelt, er grunnlaget for å trekke tilbake mannens oppholdstillatelse ugyldig.

Utfallet av saken kan derfor få konsekvenser for om familien kan flytte tilbake til Norge, eller om de må bli i Albania, hvor de nå bor.

- Denne saken er såpass personlig at jeg ikke vil kommentere den. Min klient ønsker nok minst mulig blest rundt det fordi det dreier seg om personlige forhold, sier albanerens advokat, Pernille Nordendal til Nettavisen.

Nettavisen har snakket med advokat Hilde Lund fra Regjeringsadvokaten, som skal føre saken for UNE. Hun sier hun ikke vil kommentere en sak som skal opp for retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.