Gå til sidens hovedinnhold

Homofil muslimsk mann lever i frykt i Norge

«Ahmed» ble forfulgt i Syria på grunn av sin legning. Det han trodde skulle bli en trygg tilværelse i Norge nærmer seg et mareritt.

I august 2014 kom «Ahmed» til Norge som flyktning etter å ha blitt forfulgt og trakassert både i hjemlandet Syria og i Libanon, på grunn av sin homofile legning.

Mannen møter Nettavisen etter massakren i Orlando i helgen, hvor en terrorist angrep og drepte 50 mennesker på en nattklubb for homofile. Vi møter «Ahmed» sammen med Kaltham Alexander Lie, kjent i Norge for å være den første muslimske mannen som stod frem som homofil i 2007.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Homofile har ingen status

På grunn av drapstrusler og trakassering, også etter at han kom til Norge, ønsker ikke «Ahmed» å stå frem med sitt ekte navn. Han ønsker heller ikke at ansiktet skal bli avbildet.

- I Syria levde jeg som homofil muslim, men jeg kunne ikke være åpen om legningen min, sier han gråtkvalt til Nettavisen.

Ifølge «Ahmed» ble han seksuelt misbrukt i flere år av en mann i Syria. Han skal etter hvert ha fått nok og gjort det klart at han ikke lenger ønsket å bli utsatt for overgrepene.

- I vår kultur i Syria er det slik at kriminelle vet at homofile ikke har noen status eller troverdighet hos politiet. Jeg var derfor redd for å anmelde saken. Så skjedde noe enda verre, han fortalte min familie om min legning og jeg ble utstøtt.

Les også: Slik hyller hele verden ofrene i Orlando

Les også: Vinduene i USAs ambassade kledd i regnbuens farger

Fikk FN-hjelp

«Ahmed» forteller også at en av hans brødre lenket ham og stengte ham inne på et rom i en uke, hvor han også skal ha blitt fysisk mishandlet på andre måter.

- Ett av muslimenes største problemer er æreskultur. Etter at familien min fant ut av min legning ble livet mitt helt forferdelig, sier den syriske flyktningen mens han er på gråten.

Etter hvert fikk han hjelp av sin mor og søster til å flykte ut fra Syria og til Libanon. Hans ene bror som bodde i hovedstaden Beirut ville heller ikke vite av «Ahmed», som etter hvert kom i kontakt med en interesseorganisasjon for homofile. Gjennom FN klarte de å få ham til Norge i august 2014.

Les også: - Massakren setter en støkk i oss, men vi skal fortsatt ha pride

Les også: – IS sto bak nattklubbmassakren i Orlando

Første stoppested var Kristiansand.

- Jeg hadde håpet å få et bedre liv her, men friheten som alle nyter godt av føler jeg ikke. Jeg er konstant redd for livet mitt og passer godt på hvem som legger merke til meg, sier den syriske flyktningen.

(artikkelen fortsetter under)

- Ble truet på livet

Da han kom til Kristiansand ble han meldt opp på norskkurs, men holdt seg i til andre arabisktalende. Men han følte ikke at han fikk leve livet blant annet fordi han ikke kunne være åpen om sin homofile legning.

- Jeg mistrivdes med livet mitt. Jeg følte ikke jeg kunne være den jeg egentlig var. Situasjonen forverret seg da en mann i det arabisktalende miljøet spredte rykter om at jeg var homofil. Det var en tolk som fortalte dette, og de vet jo alt om livene våre, sier «Ahmed».

Han forteller også om trakassering på norskkurset og av personer utenfor skolemiljøet. Det endte til slutt med anmeldelse til politiet som ikke resulterte i annet enn henleggelse.

- Jeg ble regelrett truet på livet. En mann truet med at jeg i islams navn kunne brennes levende og at det var forbudt for muslimer å være homofil. Det var også noen som prøvde å snakke meg fra å være homofil. De mente jeg gjennom islam kunne bli en god muslim og forlate min legning. Men det var ikke dette jeg ønsket, sier «Ahmed» og får støtte av Kaltham Alexander Lie.

- Mange lever i frykt

Etter at det ble kjent i miljøet i Kristiansand at han var homofil gikk turen til Oslo mars 2015, hvor han den første tiden fikk han hjelp av interesseorganisasjonen Skeiv verden og senere Lie.

- Noe av problemet er at jeg har annen familie her i Oslo som vet at jeg er homofil. Dermed kan jeg uansett ikke leve et fritt liv som homofil. På krisesenteret, hvor jeg har bodd, er det heller ingen som kan hjelpe meg, sier «Ahmed» før Lie bryter inn:

- Akkurat nå vet vi ikke hva vi skal gjøre. Det er vanskelig å være muslim og åpent homofil. Det er ikke uvanlig at jeg blir møtt med drapstrusler når jeg går hånd i hånd med min egen ektemann.

- Det er mange som lever i frykt. Jeg er fremdeles redd for personer i Islam Net og Islamsk Råd Norge.

Ekstra sikkerhet

Fra 17. - 25. juni arrangeres Oslo Pride 2016, som er en festival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Lørdag 25. juni er det en stor parademarsj som går gjennom Oslo sentrum.

I fjor deltok cirka 25.000 i paraden, skriver Oslo Pride på sine hjemmesider. «Ahmed» deltar neppe i paraden.

- Jeg er veldig skeptisk til å være åpent homofil og muslim. Det er en forferdelig følelse å føle at jeg må være på flukt i et fritt land. Jeg lever i konstant frykt. Da jeg bodde i Syria var dette en hverdagslig følelse, men det blir verre av å se hvordan alle andre nyter friheten her i Norge.

Politiet har besluttet å øke beredskapen under Oslo Pride etter angrepet mot en homseklubb i Orlando natt til søndag.

- Hvilke tanker gjøre dere dere etter terroren mot homofile i Orlando i helgen?

- Vi lever begge i frykt for at noe tilsvarende kan skje i Norge. 25. juni er den store paraden og jeg håper politiet tar denne oppgaven seriøst og sørger for sikkerheten, sier Lie og «Ahmed» samstemt.