RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Homofil prest frykter Kvarme

(Privat)
Sist oppdatert:
Den homofile Oslo-presten Nils Jøran Riedl frykter han hva som vil skje dersom Ole Christian Kvarme blir valgt til ny biskop.

- Jeg er alvorlig bekymret for hva slags kirke vi får dersom Kvarmes påstand om at han ønsker å fjerne homofile og lesbiske prester som er i jobb, medfører riktighet, sier prest Nils Jøran Riedl til TV 2 Nettavisen.

Han er en av flere homofile prester i hovedstaden som nå frykter at Ole Christian Kvarme blir deres nye sjef. Ifølge NRK er Kvarme nemlig åpen for å fjerne homofile og lesbiske prester fra stillinger i Kirken, noe som kommer fram i en skriftlig uttalelse fra 2000.

- Jeg er en av dem som vil kunne bli fjernet dersom dette er riktig, sier Riedl.

- Ganske uverdig
Riedl er åpen homofil, og var en av de første som inngikk partnerskap i Norge i 1993. For tre år siden ble han ordinert til prest av biskop Gunnar Stålsett, og i august i år ble han ansatt som studentprest ved Universitetet i Oslo.

- Det jeg synes er trist er at han ikke har ønsket å forholde seg til de uttalelser han tidligere har kommet med. Han har nektet flere ganger å kommentere dette, sier Riedl.

Han mener Kvarme skaper en unødvendig usikkerhet blant de homofile og lesbiske prestene i Oslo.

- Jeg synes det er feigt. Hvis han står for noe, bør han tone flagg, og det bør han gjøre før han eventuelt blir valgt til biskop. At han ikke gjør det, er rett og slett ganske uverdig, sier studentpresten til TV 2 Nettavisen.

Advarer mot ham
Han er ikke den eneste som advarer mot Kvarme som ny Oslo-biskop. Professor Berge Furre ved Universitetet i Oslo frykter ifølge NRK at hovedstaden vil oppleve en bitter kirkestrid, og ber regjeringen tenke seg godt om før de ansetter ham.

For Kvarme står for en helt annen og mer konservativ linje enn biskop Gunnar Stålsett.

- Stålsett har bidratt til å få en folkekirke, en tydelig, åpen, raus og inkluderende kirke. Slik jeg oppfatter Kvarme, ønsker ikke han den samme åpenheten, sier Riedl.

Presten mener det vil være ganske tragisk og et tilbakeslag for Kirken dersom vi får en biskop som ikke respekterer alle.

- Ikke flere homofile
Riedl ser ikke helt for seg hvordan Kvarme skal få fjernet de homofile prestene.

- Det kommer til å bli baluba uten like, og det eneste jeg ser for meg, er at det blir satt i verk arbeidstvister av noen slag. Men jeg ser ikke at han kan vinne dem, siden vi er i stillinger, sier Riedl.

Selv om de homofile ikke skulle bli fjernet, tviler han på at Kvarme vil innsette flere homofile prester i hovedstaden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere