Helseminister Bent Høie (H) og hans departementet står bak avgjørelsen etter å ha fått den såkalte PrEP-behandlingen anbefalt av Folkehelsa og Helsedirektoratet, melder P4.

Les også: Antall nye HIV-tilfeller flater ut på 2,5 millioner per år

Medisinen gir beskyttelse mot hiv slik at man i utgangspunktet kan droppe kondom uten å bli smittet av viruset.

– Dette er en erkjennelse av at det foregår ubeskyttet sex i denne gruppen som fører til økt fare for hiv-smitte og da må vi ta dette innover oss for å redusere problemet, sier Høie til P4.

Norge blir det eneste landet i Europa ved siden av Frankrike som vil tilby dette til en del av befolkningen. I afrikanske land har man valgt å gi medisinen til jenter siden de er mest utsatt.

Ett års forbruk av medisinen koster 66.000 kroner. Patentet løper ut i 2017 og det er ikke kjent hva PrEP vil koste fremover. Etter all sannsynlighet vil medisinen bli langt billigere.

Til sammen fikk 221 personer påvist hivsmitte her i landet i fjor. Vel halvparten – 111 personer – var innvandrere som var smittet før de ankom Norge. Bare rundt en tredel av de smittede var homofile.

Forskning har vist at PrEP har en beskyttelse på 86 prosent. For hver 20. hiv-infeksjon som kunne skjedd blir 17 avverget med PrEP. (©NTB)