RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Homse-ekteskap kan skjule innvandring

Sist oppdatert:
Av alle homofile partnerskap som inngås i Norge er 43 prosent mellom nordmenn og utlendinger fra utenfor EU. Partnerskap gir oppholdsrettigheter i Norge.

En undersøkelse gjennomført av demografene Turid Noack og Gunnar Andersson viser at i så mange som 43 prosent av det samlede antall partnerskap mellom menn i Norge kommer den ene parten fra Norge og den andre parten fra et land utenfor EU området.

Selv om kampen for partnerskapet har vært lang og intens viser det seg at svært få benytter seg av den. Det inngårs bare syv partnerskap mellom folk av samme kjønn i Norge for hvert 1000 heteroekteskap.

At så mange som nesten halvparten av de inngåtte partnerskapene er mellom nordmenn og utlendinger er det ingen som har en rasjonell forklaring på.

- Vi har påvist det. Jeg vil ikke ha noen formening om hvorfor det er slik, sier demograf Turid Noack.

Ikke-tema i UDI

- Dette har ikke vært noe tema i UDI fordi det utgjør en så liten del av totalmengden vår av gjenforeningssaker, sier Mette Øverås som er underdirektør i UDI.

Hun forteller at det eneste som skal til for å få oppholdstillatelse ved en partnerskapsinngåelse er at forsørgelseskravet oppfylles og det gjør det hvis en av partene tjener 169.000 kroner.

Etter tre år vil vedkommende utlending få fast opphold dersom han har søkt fornyelse av oppholdstillatelsen i tide hvert år og at han til sammen ikke har vært mer enn syv måneder ute av landet.

Skulle skilsmisse inntreffe før det er gått tre år, skal han eller hun i prinsippet ut, men det finnes en rekke andre oppholdsvilkår som da kan tre i kraft. Studier, arbeidssituasjon o.l.

Brukt i USA

I den opphetede amerikanske debatten om partnerskap mellom samme kjønn, blir undersøkelsen til Noack brukt for å bevise at nesten ingen er interessert i å inngå partnerskap og det blir påstått med støtte i tallene at den i stor grad brukes til ulovlig innvandring.

Kilder i homsemiljøet forteller til iBergen.no at de ikke kjenner noen partnerskap mellom nordmenn og folk fra utenfor EU og også der stiller en seg uforstående til det høye tallet.

- Det som kan virke inn er at Norge er et av få land der det er lov å inngå partnerskap, sier Turid Noack. Hun kan heller ikke påvise noe hopp i skilsmissestatistikken for partnerskap etter tre år, noe hun mener vi ville sett hvis det var snakk om pro forma.

Blant hetero ekteskap er det omtrent 10 prosent som gifter seg med partnere utenfor EU. De aller fleste av disse er damer fra Thailand, Russland og Filipinene, der en har en organisert tjeneste tilrettelagt for norske menn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere