*Nettavisen* Nyheter.

Hønene kan få vaksine

Mattilsynet vurderer å vaksinere hobbyfjærfe på lik linje med flere EU-land i kampen mot fugleinfluensa.

- Vi har ennå ikke tatt noen beslutning. Men gjennomføringen av et vaksinasjonsprogram er i første rekke aktuelt i forhold til hobbyfjærfehold og i dyreparker, sier seniorrådgiver Eivind Liven i Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Frankrike begynte mandag et vaksinasjonsprogram mot fugleinfluensa for mer enn 300.000 gjess og ender. Nederland har lagt seg på det Norge vurderer å gjøre, nemlig å vaksinere fjærfe i hobbydrift og bakgårdshøner.

Spiller på lag
Mattilsynet vurderer dette tiltaket i samarbeid med Veterinærinstituttet.

- Vi gir råd om vaksinasjon til Mattilsynet angående hobbyhøner og sjeldent og ikke-kommersielt fjærfe. I dag er det ikke lov til å vaksinere mot sykdommer hos fugl, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Norge har ifølge Liven i dag en praksis der man har valgt å leve med potensiell smitte av ulike sykdommer for fugl. Men fugleinfluensaen ønsker norske myndigheter overhode ikke velkommen.

- Dette blir som munn og klovsyke hos dyr. Det er ikke noe vi ønsker. Og vi vil ikke leve med fugleinfluensasmitten heller, sier seniorrådgiveren.

Ikke enkelt
Det er ennå ikke tatt noen beslutning i saken.

- Vaksinasjon er ikke noe sesam sesam. Det er mange betenkninger ved å sette i gang med en eventuell vaksinasjon, sier Liven.

For det første er det stor usikkerhet omkring effekten av vaksinen.

- Vi vet at vaksinen har en god effekt på fjærfe. Men på andre fugler, som ender og gjess, er vi mindre sikre, sier Liven.

Dessuten er det omfattende å gjennomføre vaksinasjonen. En vaksine må gis minst to ganger til hver enkel fugl. I tillegg må det gå kort tid før revaksinering dersom vaksinen skal ha effekt.

- Først må vi finne ut om vi skal gjøre det. Så må vi funne ut av hvordan det skal gjøres, sier han.

Den aktuelle vaksinen er heller ikke noe Norge har i dag. Den må i så fall kjøpes fra utlandet.

Om det er staten eller de som eier hønene som tar regningen, er heller ikke avklart.

Umulig i stort
For fjærfeprodusentene som driver stort vurderer ikke engang norske myndigheter muligheten for vaksinasjon.

- Der er det kun en mulighet som gjelder. Blir det smitte, vil vi kreve nedslakting av fjærfeet, sier Liven.

Mattilsynet og Veterinærinstitutter venter nå fugleinfluensaen når som helst.

- Vi jobber som om den skal komme i morgen, sier Liven.

Det foregår koordinering rundt overvåking , spesielt av villfuglbestanden her i landet. Veterinærinstituttet får hver dag inn mellom 10 og 20 døde fugler som blir sjekket for mulig smitte.

- Vi har så langt ikke funnet noe, sa Jorun Jarp til TV 2 Nettavisen mandag.

I mellomtiden er det innført forbud mot utegående fjærfe i hele landet. Dersom det vedtas å sette i gang et vaksinasjonsprogram, kan det kanskje bli høner å se på gårdstun framover likevel. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, har en rekke personer som driver med hobbyfjærfe har allerede slaktet ned fuglene på grunn av fugleinfluensatrusselen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.