*Nettavisen* Nyheter.

Hordaland kan få kullkraftverk

Kraftverk som går på kull forurenser svært mye fordi så mye karbondioksid slippes ut i atmosfæren. Kina bygger kullkraftverk i stor stil.

Kraftverk som går på kull forurenser svært mye fordi så mye karbondioksid slippes ut i atmosfæren. Kina bygger kullkraftverk i stor stil. Foto: AP/Scanpix

Ap-politikere står bak planer om kullkraftverk til 4,5 milliarder på Husnes i Kvinnherad.

27.11.06 08:45

(iBergen.no) Det er industriselskapene Tinfos, Søral, Eramet og norske Sargas som har planene klare for det store kraftverket, som vil bli en av tidenes største norske investeringer utenom oljesektoren dersom det blir bygget.

Ifølge Aftenposten startet det hele med en samtale mellom tidligere næringsminister Finn Kristensen og nåværende stortingsrepresentant Olav Akselsen, begge fra Arbeiderpartiet. Kristensen er også styremedlem i teknologiselskapet Sargas, som har rettighetene til en teknologi for CO2-fangst. Kraftverket vil bli et pionérprosjekt, hvor 95 prosent av CO2-gassene fanges og føres ned i oljefelt.

Kraftverket på Husnes skal produsere 3 TWh i året, noe som tilsvarer 2,5 prosent av den samlete kraftproduksjonen i Norge i dag. Prosjektet skal i utgangspunktet finansieres uten støtte fra det offentlige, men alt forutsetter at kraftverket kan levere strøm til konkurransedyktige priser.

Dersom alt går etter planen, og selskapene får de nødvendige konsesjoner, kan kraftverket stå ferdig i 2011, skriver avisen.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.