OSLO (Nettavisen): Ekspertene er sikre på at det var en ulv som i helgen tok elgkadavaret som ble funnet i skogen mellom Sognsvann og Ullevålseter i Oslomarka.

Tore Wendt Jonassen i viltnemnda i Oslo rykket ut da han fikk melding om kadaveret.

- Ulven følger maten, så dette er ikke overraskende, men det er første gang vi ser et elgkadaver som ulven har tatt så langt sør, nesten ned til bygrensa, sier han til Nettavisen. Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte funnet.

Skal ikke jaktes på

Han peker på at Oslomarka er en del av ulvesonen og at det ikke skal jaktes på denne ulven, men han er spent på om det kommer flere observasjoner eller spor av ulven som tok denne elgen.

Han forteller at det er gjort flere observasjoner av ulv på viltkameraer i Nordmarka.

Mandag morgen rykket Wendt Jonassen ut etter at en elgjeger meldte om funn av elgkadaveret ved Sognsvann. Undersøkelse av kadaveret viste at det dreide seg om en elgkalv og at det var en ulv som har fortært den, trolig i løpet av helga.

- Typisk ulv

- Det som lå igjen var ryggrad og ribbein. Ribbeina var knekt av, og lårbeinet var knust. Det siste er typisk ulv, en hund klarer ikke det, sier Wendt Jonassen til Nettavisen.

Det pågår elgjakt i Oslomarka nå, og Wendt Jonassen tror flere hundeiere vil være mer forsiktige med å slippe hunden løs.

Forsker: Større sjanse for å bli angrepet av elg

John D.C. Linnell, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NIA) i Trondheim, sier til Nettavisen at det er liten grunn for mennesker til å frykte ulven i Oslomarka.

- Men forholdet mellom ulv og mennesker er et vanskelig tema, og jeg har forståelse for de som føler ulvens nærvær som truende, sier forskeren.

- Men objektivt sett er det større fare for at du og jeg blir angrepet av elg enn av ulv, sier Linnell.

- Tilpasningsdyktig rovdyr

Han peker på at det i Europa i dag er en bestand på rundt 15.000-16.000 ulver, og mange av dem lever nær befolkede områder.

- Det strider mot folks forventninger når ulven dukker opp i bynære strøk, men ulven er faktisk et av de mest tilpasningsdyktige rovdyrene vi har. Den klarer seg nesten overalt, sier han.

- Vi må likevel tilbake til 70-tallet for å finne dokumentasjon på at ulv har angrepet et menneske. Det var i Spania, sier Linnell.

Han har likevel forståelse for at ulven som trekker nær befolkede områder bekymrer hundeeiere:

- Forholdet mellom hund og ulv er komplekst, og det er flere eksempler på ulv som har angrepet og tatt hund. Det er smart å holde hunden i bånd i marka, sier forskeren.