Gå til sidens hovedinnhold

- Høy rente med Jens

En rød-grønn regjering vil føre til usikkerhet både om økonomien og utenrikspolitikken, hevdet statsminister Kjell Magne Bondevik i duellen med Jens Stoltenberg på Tabloid i TV 2.

Statsminister Kjell Magne Bondevik måtte svare for usikkerheten som hersker på borgerlig side i forhold Carl I. Hagens ultimatum om statsminister, men gikk offensivt ut med å angripe Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg og de store stridsspørsmålene i det rødgrønne regjeringsalternativet under statsministerduellen på TV 2 Tabloid i kveld. Bondevik trakk fram miljøspørsmål, utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk.

- Det hjelper ikke med flertall når man ikke vet hvilken politikk man skal føre. Dere aner ikke hva dere skal mene om viktige energi- og miljømessige spørsmål som gasskraftverk og oljeboring i Barentshavet, uttalte Bondevik.

Stoltenberg kontret med å angripe usikkerheten på regjeringspartienes side, men fikk altså svar på tiltale.

- Det hersker en dobbel usikkerhet på de borgerlige partienes side. Først må de bli enige seg imellom, så må de bli enige med Fremskrittspartiet, uttalte Stoltenberg.

Kan gå for ren Ap-regjering
Ap-lederen utelukket ikke at han kunne gå inn for en ren Ap-regjering dersom forhandlingene med Sp og SV ikke fører fram etter en eventuell valgseier.

- Jeg kan bare bli statsminister dersom jeg er trygg på at jeg får gjennomslag for regjeringens politikk, sa han.

Kjell Magne Bondevik advarte mot følgene av et regjeringsskifte.

- Vi har vist i fire år at vi kan styre godt. Det er optimisme i økonomien og næringslivet, understreket han.

Bondevik gjentok også at en rød-grønn regjering vil skape tvil om utenrikspolitikken, blant annet når det gjelder deltakelse i internasjonale operasjoner og EØS-avtalen.

- Enten må SV oppgi mye av sin utenrikspolitikk, eller så vil det bli skapt usikkerhet, hevder Bondevik overfor TV 2 Nettavisen.

Tvil om tall
Bondevik og Stoltenberg var heller ikke enige om hva regjeringen faktisk har gjort for de eldre. Bondevik gjentok at innsatsen for de eldre, målt i antall ansatte i forhold til pleietrengende, aldri har vært større.

- De beste til objektivt å bedømme det, er Statistisk sentralbyrå og departementene. Det jeg bygger på, er at det har blitt gunstigere i eldreomsorgen, sier han.

Jens Stoltenberg mener Bondevik fortsatt tuller med tall.

- Regjeringen bør legge fram ett sett tall. Så langt har de lagt fram tre sett. men antall ansatte i eldreomsorgen i forhold til antall eldre over 80 år har gått ned, hevder han overfor TV 2 Nettavisen.

Gørr lei
Før mandagens Tabloid-sending hadde Bondevik og Stoltenberg blitt enige om ikke å avbryte hverandre. Etter programmet var begge fornøyd.

- Seerne er gørr lei krangel og avbrytelser. Slik sett var debattten bra, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Det var en jevn debatt. Vi fikk fram uenigheten mellom oss og regjeringspartiene, mener Stoltenberg.

Høye Bondevik-odds
Tidligere mandag ble det klart at man får mye penger igjen om man spiller på Bondevik som statsminster hos bookmakerne.

Selskapet Unibet tilbyr 9,0 i odds på Bondevik, mens Jens Stoltenberg er oppført med lave 1,25 i odds.

Kanskje mest oppsiktsvekkende er det at Unibet regner Erna Solberg som en mer sannsynlig statsminister enn Bondevik etter valget. Høyre-lederen gir 6 ganger innsatsen hos selskapet.

- Jeg er den eneste kandidaten på borgerlig side både under og etter valgkampen. Det forholder jeg meg til, sier Bondevik til TV 2 nettavisen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar