*Nettavisen* Nyheter.

Høybråten og Hareide er KrF-favoritter

Av de åtte fylkeslagene i KrF som har bestemt seg og vil fortelle hva de mener, går samtlige inn for helseminister Dagfinn Høybråten (46) som ny partileder.

14.01.04 10:27

Ifølge NTB går de også inn for at andre nestleder Knut Arild Hareide (31) skal fortsette som en av to nestledere.

Stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (32) leder foreløpig i kampen om det andre nestledervervet.

Fikk utsatt frist

Fylkeslagene i Kristelig Folkeparti hadde frist til fredag med å gi sine forslag til valgkomiteen, men sju av lagene har fått utsatt frist fordi de skal ha styremøter i helgen og mandag. Valgkomiteen skal ha møte torsdag 11. desember.

Fire fylker har bestemt seg, men vil ikke offentliggjøre innstillingen, skriver NTB. De følger dermed oppfordringen fra leder i valgkomiteen, Hans Olav Syversen.

Etter at Jon Lilletun trakk seg denne uken, står KrF i realiteten igjen med én lederkandidat: Helseminister Dagfinn Høybråten (46) fra Akershus.

Bondevik-støtte

Statsminister Kjell Magne Bondevik kommer med sterk støtte til Dagfinn Høybråten i et intervju med Aftenposten fredag, fordi han mener det er tegnet et skjevt bilde av helseministeren som politisk konservativ moralist.

- Politisk er han plassert i sentrum både i KrF og i norsk politikk generelt. Han har et veldig sterkt sosialt engasjement, og taler de fattiges og svaktstiltes sak, sier Bondevik til Aftenposten.

Han betegner Høybråten som uvanlig dyktig og ryddig, med en bevisst tjenende holdning.

Forståelse

Valgkomiteens leder Hans Olav Syversen sier han har en viss forståelse for at Bondevik går ut på den måten.

- Jeg oppfatter det ikke først og fremst som støtte til en kandidat, men som at Bondevik ønsker å tegne et litt annet bilde av en av sine statsråder enn man har sett en viss tendens til fra annet hold, sier han til NTB.

Syversen forutsetter at fylkeslagene kommer med sine nominasjoner på selvstendig grunnlag, og kommenterer oppslutningen om Høybråten slik:

- Jeg leser aviser og ser på fjernsyn og hører radio som alle andre, og noterer meg det som kommer fram. Jeg vil ikke forskuttere arbeidet i valgkomiteen selv om man kan ha noen indikasjoner på hvor landet ligger.

Eriksen

Stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (32) fra Vest-Agder tapte for Knut Arild Hareide i kampen om å bli andre nestleder, men nå kan hun bli nestleder likevel. Fem av fylkeslagene foreslår henne.

Andre foreslåtte nestlederkandidater er ordfører Trude Brosvik (42) fra Sogn og Fjordane, politisk rådgiver Line Henriette Holten Hjemdal (31) fra Østfold og varaordfører Bjørg Tysdal Moe (49) fra Rogaland. De tre er foreslått av sine egne fylkeslag, mens Eriksen har støtte fra Oslo, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Vestfold.

Høybråten kom til regjeringen fra stillingen som trygdedirektør, og er ikke valgt inn på Stortinget. Det er heller ikke nestleder Knut Arild Hareide (31).

At én i partiledelsen bør sitte på Stortinget, har vært et tungtveiende argument for noen fylkeslag. For kjønnsbalansens skyld må også en av de tre være kvinne. Dermed er det ikke så mange å velge mellom. Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal (45) fra Rogaland ble tidlig nevnt som kandidat, men har gitt beskjed om at hun ikke stiller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.