*Nettavisen* Nyheter.

Høyre: - Det er oppsiktsvekkende

Jan Tore Sanner Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Høyre mener det er oppsiktsvekkende, Venstre politikkfritt og KrF smålig. Les reaksjonene på revidert budsjett.

14.05.11 09:48

STORTINGET (Nettavisen): Fredag ble revidert nasjonalbudsjett lagt fram.

Frp mener budsjettet er dårlig nytt for folk flest, og liker dårlig at oljepengebruken blir kuttet med 15,6 milliarder kroner.-

- Finansministeren er tydeligvis kun opptatt av at man skal bruke minst mulig penger, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, til Nettavisen.

Les egen sak: - Dårlig nytt for folk flest

Høyre: - Oppsiktsvekkende
Høyre er heller ikke fornøyd med regjeringens budsjettrevidering.

- Jeg mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen velger å senke ambisjonene for etterutdanning av lærere. Det å satse på kompetanseløft for lærere er det viktigste vi kan gjøre for den norske skole, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, til Nettavisen.

Sanner er også overrasket over at det ikke satses mer på vei og bane.

- Jeg er veldig overrasket over at regjeringen ikke finner rom for økte bevilgninger for vei og jernbane. Det som ligger i budsjettet, det tilsvarer de økte driftsutgiftene til Nav. Regjeringen velger i stedet å bruke de store pengene på en generell økning av de offentlige utgiftene, sier han.

- Synes du det er noe som er bra i det reviderte budsjettet?

- Det som er gledelig er jo at det går bedre i norsk økonomi. Det skapes flere arbeidsplasser, og veksten har tatt seg opp. Samtidig kan også en sterkere krone og en høyere rente bidra til å true en del arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor, sier han.

- Bra med oljepengekutt
Sanner synes, i motsetning til Frp, at det er bra at regjeringen kutter bruken av oljepenger med 15,6 milliarder kroner.

- Jeg mener det er grunn til å glede seg over at regjeringen bruker mindre av pengene fra pensjonsfondet. Det bidrar til å skape større trygghet for pensjon i fremtiden. Med en så sterk vekst i norsk økonomi så må regjeringen holde igjen på oljepengebruken. Alternativt vil vi få enda høyere rente, en enda sterkere krone, og det vil kunne true mange arbeidsplasser, advarer han.

Regjeringen foreslår å bruke 186 millioner kroner ekstra til vei og bane, noe som Høyre altså mener er altfor lite.

- Beløpet som foreslås til riksveiinvesteringer er det samme som man nå øker driftsbudsjettet til Nav med, og det setter ting litt i perspektiv. Når man ikke finner større rom for investeringer enn nyansettelser i Navs byråkrati, så viser det at vi har en regjering som ikke prioriterer det viktigste, sier han.

Sanner påpeker at regjeringen har et økt handlingsrom på 5,5 milliarder kroner.

- Jeg mener at mer av dette handlingsrommet skulle gå til å investere for fremtiden, nettopp i vei, jernbane og til kompetanseløft for lærere, sier Sanner.

- Venstre: - Politikkfritt
Venstres finanspolitiske talsmann, Borghild Tenden, har heller ikke mye positivt å si om regjeringens reviderte budsjett.

- Det er rimelig politikkfritt. Det er i alle fall ingen ny kurs for Norge dette, men det var jo for så vidt ikke statsbudsjettet heller, sier Tenden til Nettavisen.

Hun etterlyser en satsing på flere av Venstres kjernesaker.

- Vi savner Venstres hovedprioriteringer i budsjettet, satsing på kunnskap, etterutdanning av lærere, mer studentplasser og mer til Universiteter, høyskoler og forskning, sier hun, og fortsetter:

- I tillegg føler vi miljøsatsingen er totalt fraværende. Så vi er veldig bekymret for klimaforliket nå. For vi ser ikke et snev av at vi kan oppfylle klimaforliket, sier Tenden.

- Tas ikke grep overfor fattige
- Innenfor næringspolitikken så ser vi heller ikke noe god politikk. Alle snakker om gründere og småbedrifter, og hvor viktig det er for verdiskapingen, men vi ser ikke noen tegn til at det gjøres noe innenfor småbedriftene, slik som sosiale rettigheter, sier Tenden.

Hun mener heller ikke regjeringen gjør nok for de fattige.

- Fattigdom har vært SVs fanesak. Forskjellene i Norge øker jo, men det tas heller ikke noen grep for å gjøre noe med det, sier hun.

- Så dere er egentlig ganske skuffet i dag?

- Ja, jeg vil vel egentlig si det. Dette er politikkfritt, gjentar hun.

- Er det noe du synes er bra i budsjettrevideringen?

- Det er bra at de ikke bruker mer penger, og Venstre kommer heller ikke til å bruke mer penger enn det regjeringen har lagt opp til, sier Tenden.

KrF: - Det er smålig
Kristelig Folkeparti mener det er bra at det er et stramt budsjett.

- For det første viser det jo at Norge er en fredet plett i den internasjonale økonomien. Det skal vi være glad for, og det skal god rygg til for å bære gode dager heter det. Så vi er enig i at det skal holdes på rammene stort sett, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, til Nettavisen.

Han synes samtidig at regjeringen er litt smålige.

- Det er noe jeg synes er litt smålig, at man ikke adresserer noen akutte tiltak som man ser av behov. For eksempel er det over 4000 som står i kø for behandling når det gjelder rus. Jeg må si at det vil ikke bare vært positivt for dem som får behandling, men det er også god samfunnsøkonomi. Så her savner vi et initiativ fra regjeringen, sier Syversen.

- Ferd med å bli langt til månen
Syversen reagerer også på at regjeringen tar ut økt utbytte fra NSB.

- Vi registrerer at man synes at NSB går så godt at man tar ut nesten 100 millioner kroner i økt utbytte. Dermed spiser man jo opp det man liksom bevilger ellers, sier han til Nettavisen.

I tillegg trekker han fram Stoltenberg-regjeringens månelanding.

- Denne månelandingen er i ferd med å bli, kanskje ikke en kræsjlanding, men det begynner å bli veldig langt til månen fordi man nå utsetter CO2-rensingen på Mongstad ytterligere, sier Syversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag