Gå til sidens hovedinnhold

Høyre erkjenner grov svikt i varslersaker

Høyre holdt pressekonferanse:

Høyre og Unge Høyre erkjenner grov svikt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler.

Nå beklager Unge Høyre på det sterkeste overfor varslerne.

– Organisasjonen har sviktet grovt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler. Dette beklager vi på det sterkeste overfor varslerne, skriver Høyre og Unge Høyre i en felles pressemelding fredag ettermiddag.

Les mer: - Minst tre varsler om Kristian Tonning Riise

– Det gjøres nå en fullstendig gjennomgang av hva som har sviktet i samråd med tidligere generalsekretærer i Unge Høyre. Vi vil snu hver stein og iverksette tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen, heter det.

Pressemeldingen kommer i kjølvannet av en rekke varsler som gjelder Unge Høyres nå avgåtte leder Kristian Tonning Riise.

Det har kommet varsler mot flere

Det har også kommet varsler som ikke dreier seg om den avgåtte Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise, bekrefter Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag gjentok Aarset beklagelsen over at personer som tidligere har forsøkt å varsle om Kristian Tonning Riise ikke har blitt fulgt godt nok opp.

– Etter at Tonning Riise trakk seg tidligere i uka, har saken fått en helt annen karakter. Vi har fått konkrete varslingssaker, konkrete historier fra personer som har hatt ubehagelige opplevelser. Flere har dessverre har forsøkt å varsle tidligere. De er ikke fulgt opp på en skikkelig måte. Det er både Unge Høyre og jeg veldig lei oss for. Det har vært en alvorlig svikt, sa Aarset.

I alt er det kommet sju varsler denne uka, uten at Høyre vil si noe om hvem eller hva det gjelder.

– Flere går på Kristian, men det er også andre saker. Det er for tidlig å si noe særlig om innholdet i sakene, særlig av hensyn til varslerne

Se hele pressekonferansen her:

Solberg beklager

Også statsminister og Høyre-leder Erna Solberg beklager overfor varslerne.

– At tidligere varslinger ikke er fulgt opp på en skikkelig måte, er ikke godt nok. Høyre har gjort en for dårlig jobb med håndteringen av disse sakene. Det er jeg lei meg for og vil beklage overfor varslerne, sier Solberg i en uttalelse NTB har fått.

Kraftig i rette

I pressemeldingen går Høyre og Unge Høyre kraftig i rette med Tonning Riises fremstilling av saken. Den tidligere Unge Høyre-lederen skrev dette i Facebook-innlegget da han varslet sin avgang.

– Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen varsler, og at jeg aldri med vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det.

Men fra Høyre heter det nå:

– Etter at Tonning Riise annonserte sin avgang, kom det raskt fram opplysninger som gjorde det klart at det var feil at det ikke var kommet varsler tidligere, skriver partiet.

Total svikt

I pressemeldingen erkjenner Høyre flere ganger full svikt i håndteringen av det som først ble omtalt som bekymringsmeldinger, som senere ble konkrete varsler.

– Basert på det vi vet så langt, har man sviktet, ikke bare i å følge opp varsler, men også i å ta grundig nok tak i Tonning Riises oppførsel basert på bekymringsmeldinger, heter det.

Det blir også understreket at den tidligere ungdomspartilederen ikke endret atferd, til tross for at bekymringsmeldingene ble tatt opp med ham.

– Det vitner om behov både for enda klarere retningslinjer, heter det.

– Både nåværende og tidligere ledelse i Unge Høyre erkjenner og beklager dette.

Nye tiltak

Unge Høyre har nå konkludert med å sette i verk en rekke nye tiltak.

Det utarbeides en dreiebok for håndtering av varsler, som skal være tilgjengelig på nettsidene, og det innføres totalforbud mot alkohol på Unge Høyres arrangementer på ubestemt tid.

Det etableres to varslingskontakter utenfor Unge Høyres Landsforbund, slik at varslere kan ta kontakt med andre enn tillitsvalgte og generalsekretæren i Unge Høyre dersom de ikke er komfortable med det.

Les også: Kilder i Høyre: Nye varsler på Kristian Tonning Riise

Generalsekretær vil ikke vurdere sin stilling

Selv om Høyre erkjenner grov svikt i håndteringen av varsler om Unge Høyres tidligere leder, vil partiets generalsekretær foreløpig ikke vurdere sin stilling.

– Akkurat nå bruker jeg alle mine krefter på denne saken og på å håndtere den, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset på spørsmål fra NTB om hvorvidt det som nå kommer fram, har fått ham til å vurdere sin stilling.

Høyre og Unge Høyre erkjente i en felles pressemelding fredag grov svikt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler og beklager på det sterkeste overfor varslerne.

Også statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) beklager overfor varslerne det hun beskriver som en for dårlig jobb fra Høyres side i oppfølgingen av sakene.

Les også

Facebook løfter fram venner i nyhetsstrømmen

Kommentarer til denne saken