Gå til sidens hovedinnhold

Høyre krever at Thorkildsen dokumenterer samarbeidsproblemer med Utdanningsetaten

Utdanningskomiteen i Oslo krever at skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, dokumenterer samarbeidsproblemene hun sier å ha med Utdanningsetaten.

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), måtte svare for samarbeidsforholdene mellom henne og Utdanningsetaten i Oslo under et møte i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre torsdag kveld.

Aftenposten skrev tidligere denne uken at flere ledere i etaten har varslet om Thorkildsens oppførsel, som blir beskrevet som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Thorkildsen har i mediene slått tilbake og uttalt at samarbeidsforholdet med ledelsen i etaten har vært vanskelig over lang tid.

– Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, sa Thorkildsen i en skriftlig uttalelse onsdag.

Les Stavrums kommentar: SV-byråden forsøker å vri seg unna

Ba om dokumentasjon

Under det faste månedlige møte i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre torsdag, måtte Thorkildsen tåle kritikk for å ikke ha varslet komiteen om samarbeidsproblemene før hun gikk ut i mediene, og hun ble også bedt om å dokumentere hvilke politiske føringer Utdanningsetaten ikke har etterlevd.

Thorkildsen uttalte at hun av flere grunner ikke kunne gi informasjon om konkrete saker under møtet. Dette reagerte opposisjonen på, og komiteen vedtok enstemmig at byråden må komme tilbake til komiteen og redegjøre for saken.

– Byråden har kommet meg ganske alvorlige uttalelser om egne ansatte og varslere. Derfor har vi bedt henne dokumentere disse uttalsene. Vi har ikke fått noe informasjon om hva hun bygger disse uttalelsene i pressen på, og det mener jeg er alvorlig, all den tid det foreligger et ganske omfattende varsle på henne, sier Høyres Saida Begum til NTB.

– Mye skurrer

Begum sier hun mener mye «skurrer» med saken.

– Under forrige komitémøte for en måned siden uttalte samme byråd at hun hadde et veldig godt samarbeid med Utdanningsetaten, og nå, bare en måned senere, leser vi dette i pressen. Da må hun enten ha feilinformert oss forrige gang, eller så er det som kommer fram nå, feil. I tillegg har internrevisjonen i februar i år uttalt at Utdanningsetaten kvitterer ut politisk vilje, mens byråden sier samarbeidsproblemene har vart i flere år, påpeker hun.

Begum ber Thorkildsen komme med konkrete eksempler på hvilke politiske bystyreevdtak eller politiske bestililinger gjennom budsjettdokumenteter eller tildelingsbrevet, som har blitt motarbeidet.

Les mer: Inga Marte Thorkildsen om varslersak: - Samarbeidet har vært svært krevende

Johansen: – har tillit

Byrådsleder Raymond Johansen befinner seg på en klimakonferanse i San Francisco denne uken og har tidligere ikke kommentere saken. I en sms til NTB torsdag kveld skriver han:

– Oslos byrådsleder har tillit til at byrådsavdelingen kan løse konflikten som har oppstått etter Utdanningsetaten i Oslos varsler mot Inga Marte Thorkildsen. Jeg er kjent med at det over tid har vært utfordringer i styringsdialogen med Utdanningsetaten. Jeg har tillit til at dette håndteres på en god måte av byrådsavdelingen og fagbyråd Inga Marte Thorkildsen.

Johansen skriver videre at han ikke kan kommentere varslersaken mot Thorkildsen.

– Administrasjonen har startet en grundig vurdering av hvordan saken skal behandles. De vil om noe tid komme tilbake med sine vurderinger, sier Johansen.

Søgnen møtte ikke

På spørsmål fra NTB om hvordan byråden ser for seg hvordan hun og ledelsen i Utdanningsetaten skal kunne klare å samarbeide videre, sier Thorkildsen at hun ikke kan kommentere det nå.

– Men det er noe vi jobber med og vil komme tilbake til, sier Thorkildsen.

Hun vil ikke svare på om hun kan utelukke at leder i etaten, Astrid Søgnen, må tre til side som følge av konflikten.

Søgnen stiller normalt på de faste møtene i komiteen, men var ikke til stede torsdag.

Thorkildsen mener det ikke er aktuelt at hun selv trer til side mens varslersaken mot henne behandles.,

– Nei, det har jeg ikke hørt noen si, og aller minst fra byrådslederen, så det tar jeg for gitt at jeg ikke må, sier hun.

Les mer: Eks-skolebyråd i Oslo: - Var aldri i nærheten av å oppleve det vi er vitne til

Kommentarer til denne saken