*Nettavisen* Nyheter.

Høyre mot korrupsjon

Høyre kommer nå med forslag mot snusk, kameraderi og korrupsjon når det gjelder offentlige innkjøp.

20.12.05 12:16

Høyre oppfordrer regjeringen til å innføre en forenklet kunngjøringsplikt for innkjøp under 500.000 i det offentlige for å unngå korrupsjon.

- Jeg beklager at regjeringen ikke vil ha den samme åpenhet og kontroll med innkjøp i det offentlige som det Høyre ønsker, sier stortingsrepresentant Torbjørn Hansen, som er medlem av næringskomiteen og har ansvaret for konkurransepolitikk i Høyre.

Mange småinnkjøp
Han viser til at offentlig sektor kjøper varer og tjenester for nærmere 240 milliarder kroner i året. I dag er det bare anbudsplikt på innkjøp over 500.000 kroner. Svært mange innkjøp i det offentlige er under 500.000 kroner og mange tusen småbedrifter leverer derfor av å selge sine varer og tjenester til det offentlige.

- Hvis det er slik at man må kjenne noen i kommunen for å få lov til å selge kommunen en tjeneste, så taper for det første kommunene mange penger ved at det ikke blir konkurranse, og det åpner for kameraderi og snusk, sier Hansen.

- Bygger ned regelverket
Stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Petter Løvik, Jan Tore Sanner og Bent Høie, alle fra Høyre, står sammen om dette forslaget som opprinnelig var foreslått av Samarbeidsregjeringen i september 2005.

De peker på at Transparency International Norge mente forslaget fra regjeringen om å droppe dette forslaget bygger ned regelverket for å hindre korrupsjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag