*Nettavisen* Nyheter.

Høyre over 30 prosent

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Høyre bykser fram 4,4 prosentpoeng og tar mest fra Frp.

12.05.11 15:25

Dette er det viktigste poenget i Opinions mai-måling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyre er størst blant partiene og får en oppslutning på 30,4 prosent, mens Fremskrittspartiet må nøye seg med 17,9 prosent. Siv Jensen & Co kan notere en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng den siste måneden og har sikkert fått en tankevekker foran helgens landsmøte.

Arbeiderpartiet går fram 1,2 prosentpoeng og får 26,7 prosent, mens både SV og Senterpartiet må konstatere merkbar tilbakegang på målingen. Senterpartiet ligger kritisk lavt på 3,8 prosent, som altså er under sperregrensen på fire for utjevningsmandater.

Ny trend
- Det er interessant å merke seg at hver femte av de som stemte på Frp høsten 2009 har gått til Høyre. Mange tidligere Frp-velgere har også satt seg på gjerdet, sier professor og valgforsker Bernt Aardal til ANB.

Over en lang periode har Frp og Høyre vokst samlet sett, men nå synes det gamle mønsteret om at disse partiene bytter velgere å ha vendt tilbake.

- Nå er det igjen stor intern overgang mellom Høyre og Frp, nå til Høyres fordel, konstaterer valgforskeren.

- Høyre har tydeligvis blitt populært blant tidligere Frp-velgere. Vi har over tid sett nedgang for Frp på flere målinger. Frp har samtidig sunket i lojalitet, sier Aardal. Han peker på at Høyre nå tar velgere fra de fleste partiene.

Erna-effekten
Professoren tror at Frp fortsatt sliter på grunn av etterdønninger av Birkedal-saken. I tillegg har nok forslaget fra Robert Eriksson om svekkelse av arbeidsmiljøloven slått ut negativt ut for Frp.

- En ulykke kommer sjelden alene, sier Aardal for å beskrive situasjonen.

- Høyre scorer nå på at partiet har kommet i førerposisjon på borgerlig side. I tillegg gjør Erna Solberg en god figur, mens Frp-leder Siv Jensen kommer i skyggen, sier Bernt Aardal.

Høyre og Fremskrittspartiet ville likevel ha fått et hårfint flertall sammen dersom målingen hadde vært valg. På forrige måling var de blå-blå avhengige av støtte fra KrF eller Venstre for å sikre flertall.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.