Gå til sidens hovedinnhold

Høyre større enn Frp

Høyre går forbi Fremskrittspartiet på TV 2s siste kommunegallup før valget.

Det er første gang siden begynnelsen av juni at Høyre er større enn Fremskrittspartiet på kommunevalgbarometeret TNS Gallup lager for TV 2.

Vinner unge
Begge partiene på høyresiden går frem på målingen, som er den største tatt opp ved personlige telefonintervjuer i valgkampen.

Sumo: Se nyhetsinnslaget på web-TV.

Høyres oppslutning øker med 0,7 prosentpoeng til 18,5 prosent.

For første gang på lenge har Høyre større oppslutning blant kvinner enn menn og er størst blant velgere under 30 år.

- Til tross for en rekke skandaler i det siste, hva er grunnen til at Høyre nå går fram?

- Jeg tror det med fokus på lokale saker, og lokale kandidater rundt om i landet. Så har vi følt dette trykket lenge vi, at det er vært mer vind i seilene enn en del riksmålinger har vist oss, sier Solberg til TV 2 Nyhetene.

- Jeg tror dette dreier seg om kunnskap i skolen, kvalitet i omsorg og trygge lokalsamfunn, som har vært våre tre hovedsaker i denne valgkampen, sier hun.

- Dette blir også sett på som et skjebnevalg for deg personlig. Sist ble det svake 18,2 prosent. Kan du som partileder tåle et nytt dårlig valg nå?

- Nå ser det jo ut som om vi gjør et bra valg. Vi har sagt at et valg på omtrent på nivå med forrige kommunevalg med 18,1, det er målsettingen vår. Vi var nede på 14,1 ved forrige stortingsvalg, og det var alt for dårlig. Nå ser jo dette ut som om det går veldig bra, sier Solberg fornøyd.

Forbigått av Høyre
Fremskrittspartiet går frem med 0,2 prosentpoeng til 18,2 prosent. Bakgrunnstallene viser at Frp ikke lenger er størst i noen aldersgrupper.

Bytteforholdet av tidligere velgere mellom Høyre og Fremskrittspartiet er nå et nullsum-spill, de henter like mange tidligere velgere fra hverandre.

SV ytterligere ned
Sosialistisk Venstreparti går ytterligere tilbake med 0,3 prosentpoeng til 8,5 prosent.

Bare halvparten av SV-velgerne fra 2003 sier at de vil stemme på partiet, som mister nesten hver femte velger fra forrige kommunevalg til Arbeiderpartiet

Også Senterpartiet mister flere av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet. En av ti som stemte Sp i 2003 svarer at de vil stemme Arbeiderpartiet.

Men Sp får likevel 7,4 prosent, en fremgang på 0,6 prosentpoeng fra i går.

Ap er størst
Arbeiderpartiet får 29,0 på det siste kommunevalgbarometeret før valget. Det er 0,5 prosentpoeng lavere enn i går.

Bakgrunnstallene viser at to av ti Arbeiderparti-velgere fra 2003 sitter på gjerdet. Dermed har partiet potensial for å vokse frem mot valget.

KrF-velgere på gjerdet
Kristelig Folkeparti sliter med å mobilisere velgerne som stemte på partiet i 2003. Hver fjerde KrF-velger fra 2003 sitter nå på gjerdet.

Partiets oppslutning to dager før valget er på 6,2 prosent (+ 0,2). KrF nærmer seg dermed valgresultatet fra 2003 som var på 6,4 prosent.

Venstre-nedtur
Pilene for Venstre har pekt jevnt oppover, men på den siste målingen før valget går partiet på en smell. Venstre går mest tilbake med 1,4 prosentpoeng til 5,1 prosent.

Det er likevel klart over oppslutningen ved 2003-valget som var på 3,8 prosent for Lars Sponheims parti.

Pensjonistpartiet
Andre partier og lister får 4,5 prosent (+ 0,6). Den klart største andelen av disse er velgere som sier de vil stemme Pensjonistpartiet.

RV får 2,5 prosent (- 0,2).

Målingen som er den siste før valget er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 1600 respondenter i tidsrommet 5. - 8. september.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg