Gå til sidens hovedinnhold

Høyspentledninger skal granskes

To departement skal nå granske om det kan være høyere risiko for kreft for folk som bor i nærheten av høyspentledninger.

Samtidig er den omstridte utvidelsen av høyspentlinjen i Fredrikstad stanset inntil en ekspertgruppe har undersøkt alle krefttilfellene i området, melder TV 2 Nyhetene.

Høyspentledningene går rett igjennom boligområdet på Årum. Mange av husene ligger bare noen meter fra traseen. Til sammen tretten familier er rammet av ulike typer kreft, også brystkreft. Ti personer er døde av sykdommen.

Kjempet i 15 år
I femten år har Tove Strøm og naboene kjempet mot nettselskapet som vil bygge ut høyspentlinjene, og nesten tredoble kapasiteten. Trass i kraftige protester, fikk beboerne endelig avslag på sine anker fra olje- og energidepartementet for en måned siden.

Samtidig kom en forskningsrapport som viste at kvinner som er bosatt i nærheten av høyspentlinjer har seksti prosent høyere risiko for brystkreft.

Helseministeren lovte da å vurdere undersøkelsen, og granske situasjonen for beboerne på Årum nøye. Tove Strøm har ventet utålmodig på svar fra helseministeren.

Søndag dro TV 2 tilbake til Årum for å fortelle henne hva to statsråder har kommet fram til.

Kan hjelpe flere
Noe av det aller siste Høybråten og tidligere energiminister Einar Steensnæs gjorde før han gikk av, var å sette ned en ekspertgruppe som skal granske krefttilfeller og høyspentlinjer. Og det blir ingen utvidelse av traseen i Årum før dette arbeidet er ferdig.

- Jeg synes det er kjempebra. Jeg føler nå at vi er blitt hørt, sier Tove Strøm til TV 2 Nyhetene.

Hennes glede over å bli hørt kan også få betydning for de flere hundre tusen nordmenn som er bor i nærheten av høyspentlinjer.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto