*Nettavisen* Nyheter.

Hudfletter boligpolitikken

Foto: Kyrre Lien/Scanpix

– Kommunene må ta sterkere styring over boligbyggingen, krever Fagforbundets leder Jan Davidsen.

Gardermoen (ANB): – Både kommunene og skiftende regjeringer har sviktet i boligpolitikken, sier lederen for LOs største fagforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har gjennom flere år etterlyst en sosial boligpolitikk og synes det er bra at Aps legendariske generalsekretær Haakon Lie nå bidrar til å sette saken på den politiske dagsorden igjen.

Vil øke bostøtten
På spørsmål om hvilke politiske grep som nå er nødvendig for å gjenreise boligpolitikken, svarer Jan Davidsen:

– Som et aller første skritt må vi få en oppjustering av bostøtten. Det er blitt enda viktigere de siste ukene for å fange opp dem som nå kan komme ut i problemer på grunn av krisen i finansmarkedene. Jeg mener en slik oppjustering bør skje allerede i statsbudsjettet som legges fram 7. oktober.

– Dernest er det et stort behov for å bygge flere utleieboliger som kan gi gjøre det lettere for unge mennesker å etablere seg. Flere utleieboliger vil også kunne bidra til å korrigere den vanvittige prisgaloppen vi har sett i markedet.

Davidsen vil også ha forbud mot salg av leiligheter med lave innskudd som i praksis blir rene gjeldsfeller når renten stiger.

– I dagens boligmarked er det dessverre særlig unge mennesker som blir ofre for denne type spekulasjon, sier han.

Kommunene svikter
Ifølge Fagforbundets leder må dereguleringene som skjedde på midten av 1980-tallet ta en god del av skylden for at den sosiale boligbyggingen forsvant. Han viser blant annet til svekkelsen av Husbankens rolle, endringene i borettslagsloven og opphevelsen av takstplikten for borettslagsleiligheter. Til tross for alle svakheter mener han dette tross alt hadde en dempende effekt på prisutviklingen.

– Men hva med kommunenes rolle. Har landets kommuner i det hele tatt noen boligpolitikk lenger?

– Kommunene bør ha en nøkkelrolle. Mange har i altfor stor grad overlatt boligpolitikken til de store entreprenørene. Nå bør kommunene ta boligpolitikken tilbake. I stedet for å gi de store utbyggerne fritt spillerom, bør kommunene selv se det som en hovedoppgave å erverve og opparbeide tomteområder, som de i neste omgang kan tilby sine innbyggere. Det var slik det ble gjort tidligere, og jeg skjønner ikke hvorfor det ikke også kan gjøres i dag, sier Davidsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.