*Nettavisen* Nyheter.

Hugger for 1,2 millioner

Foto: Ashraf al-Khadra (TV 2 Nettavisen)

Fire syriske håndverkere er i ferd med å legge siste hånd på en vakker nisje i den nye moskeen på Grønland. Det hele hugges i stein for hånd, og koster 1,2 millioner kroner.

11.04.06 07:29

Fire syriske håndverkere er hentet inn for å gjøre jobben i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland. De bygger en nisje - en «mihrab» - i veggen som viser retningen mot Mekka. Nisjen er ovedådig dekorert av vakker kalligrafi og ornamenter. Og alt er hugget ut for hånd av fire syriske håndverkere fra den historiske byen Alappo.

- Vi hentet 13 tonn stein fra Alapo i Syria, og startet arbeidet her for en måned siden. Kalligrafi er det viktigste kunstneriske uttrykket innenfor islam, sier en av hånderkerne, Ahmad Moqresh, til TV 2 Nettavisen.

- Det er hentet stein fra den arabiske verden fordi Koranen ble gitt på arabisk, og det arabiske språket ble det normgivende for den religiøse kalligrafien. I Koranen beskrives Gud som et lys i en nisje, og dette koranordet har en naturlig plass ved nisjen i moskeen som indikerer retningen mot Mekka, sier Moqresh som er leder håndverkergruppen.

Del av norsk historie
Dette er den første muslimske kunsten i Norge, ifølge Moqresh.

- Arabiske dekorasjonsmønstre er kommet for å bli. Dette vil være her i flere hundre år, som en del av norsk historie. En historie som vil vise at muslimer har vært her og vil bli her. Ifølge historien var Ben Fadlan den første muslimen som kom til Skandinavia. Han kom i vikingtiden og kjempet med vikingene mot felles fiender, sier Abdulla Tabakh.

Nysgjerrige studenter
Håndverkere fra Syria har jobbet dag og natt for å gjøre denne vakre jobben. Nysgjerrige studenter og eksperter fra universitetet er stadig innom for å følge med på arbeidet.

- De pleier å komme her nesten hver dag. De er imponerte over at vi gjør dette uten moderne utstyr. De er glade for at slik vakker islamsk kunst er kommet for å bli en del norsk historie og kultur, sier Ahmed Moqresh til TV 2 Nettavisen.

- Hvor mye får dere for jobben?

- Vi får 3500 dollar. I tillegg overnatter og spiser vi gratis i moskeen. Vi veldig glade for at vi får gjøre dette. Vi pleier å signere med navnene våre, men selskapet som hentet oss ønsker ikke det. Vi håper at dere ikke glemmer at det var fire håndverkere fra Syria som laget dette, sier Ahmed med et stort smil.

Dyre tepper
Moskeen har også bestilt tepper fra Syria for rundt 100.000 kroner.

- I Syria ville alt dette kostet maks 350.000 kroner, men her har det kostet rundt 1,2 millioner kroner, sier Abdulla Tabakh til TV 2 Nettavisen.

Ved siden av nisjen er det en trapp som fungerer som en prekestol for imamen. Fra trappens 12. trinn leses og forkynnes Guds ord.

Stoltenberg til åpningen
Det finnes mange eksempler på islamsk kalligrafi. Et av de vakreste finner man i mosaikken i kuppelen på Sofia-moskeen i Tyrkia.

Etter planen skulle statsminister Jens Stoltenberg åpne den nye moskeen på Grønland 7. april, men dette er nå utsatt til mai. Totalt har den store moskeen kostet rundt 69 millioner kroner. Jamaat-e Ahl-e Sunnat som står bak moskeen har rundt 5000 medlemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag