RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huleboer vant mot advokat

Sist oppdatert:
En mann som har bodd i en hule i Oslo, har vunnet kampen mot sin tidligere advokat som krevde ham for 40.000 kroner i salær.

I en fersk dom fra Oslo tingrett heter det at advokatens krav mot mannen ikke kan godtas, og dermed slipper huleboeren å betale de 40.000 kronene.

Advokatens krav stammer fra 1996 da mannen gikk til sak mot Staten og Universitetet i Oslo.

- Luktet vondt
Bakgrunnen for søksmålet var at universitetet hadde kastet ham ut og nektet ham å ta eksamen med begrunnelse i at huleboeren luktet for vondt.

Mannen hadde i lengre tid nektet å vaske seg etter at han i 1978 slo seg ned i en hule på Blindern i Oslo.

Huleboeren har tidligere forklart sitt valg av utendørsbolig med det ”å utforske livet og miljøet, og sprenge grenser for forståelsen av tilværelsen”.

Krevde tre millioner
Mannen, som nå er i 50-årene, skulle opp til hovedfagseksamen i atomfysikk og astrofysikk da universitetet kastet ham ut på slutten av 80-tallet.

I søksmålet som fulgte, krevde han tre millioner kroner for tapt arbeidsinntekt ettersom han ble nektet eksamen.

Rettssaken gikk helt til Høyesterett, men også her tapte mannen.

Tapte i Forliksrådet
Advokat Dag Holmen, som nå har tapt saken, representerte huleboeren i lagmannsretten i 1996. Da striden rundt advokatsalæret var oppe i Forliksrådet i oktober 2001, vant Holmen frem.

Der ble det slått fast at advokaten hadde krav på 40.000 kroner i salær. Men huleboeren bestemte seg for å anke avgjørelsen for Oslo tingrett. Nå har han vunnet frem.

Mannen har fortalt at han hadde en avtale med Holmen om at saken skulle føres ”pro bono” - at Holmen ikke ville få salær utover det huleboeren eventuelt fikk i saksomkostninger eller fra fri saksførsel. Advokat Holmen sa i Oslo tingrett at det aldri forelå en pro bono-avtale.

I dommen fra Oslo tingrett heter det at Holmen ikke er rette kreditor for salærkravet - og at kravet uansett er foreldet.

Elden reagerer
Advokat John Christian Elden har representert huleboeren siden 1996 og førte saken for mannen da han tapte søksmålet mot universitetet i Høyesterett.

Elden reagerer på kravet fra sin tidligere advokatkollega.

- Jeg har hele tiden stusset over at advokat Holmen tok ut dette søksmålet, når det syntes helt på det rene at denne mannen ikke hadde penger. Vi tok saken fordi den var prinsipiell og har ikke belastet klienten. Vi har ført den gratis og det er min oppfatning at det burde også den forrige advokaten ha gjort, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Advokat Anders Brosveet i Eldens advokatfirma førte salærsaken for tingretten, og sier huleboeren er godt fornøyd med avgjørelsen.

- Min klient har tatt denne avgjørelsen som et selvfølgelig utfall, noe jeg også har gjort. Jeg undres også over at denne saken ble fremmet fra Holmens side, men nå har saken fått den konklusjonen den etter min mening bør ha.

Vil ikke kommentere dommen
- Av hensyn til min tidligere klient ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier advokat Dag Holmen til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke huleboeren ønsker å kommentere dommen fra Oslo tingrett.

- Jeg vil ikke prate om denne saken, sier mannen til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere