Humanistforbundet: Staten inviterer til medlemsjuks

Humanistforbundet mener tilskuddsordningen for trossamfunn ikke bare har gått ut på dato, men også inviterer til juks med statlig støtte.

- Dagens ordning er tungvinn og gammeldags. Vi, som er en liten organisasjon i rask vekst, blir ekstra skadelidende. Hvert år har vi medlemmer som henger igjen med registrering i andre trossamfunn, sier generalsekretær Leik-Endre Hoflandsdal i Humanistforbundet til Nettavisen.

Ordningen med tilskudd til tros- og livssynssamfunn er igjen i søkelyset. Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Dagbladet har avslørt at bispedømmet har flere intetanende medlemmer. En av dem hører hjemme i Humanistfobundet og oppdaget at hun også sto oppført som medlem av Oslo katolske bispedømme.

Les også: Katolsk sugerør til statskassen

Hoflandsdal mener dagens ordning inviterer til medlemsjuks fordi det er vanskelig å holde oversikt.

Hvert år får Humanistforbundet et svar fra Fylkesmannen på sin søknad om tilskudd. Her får de også en liste over dobbeltregistreringer.

- Hver og én må kontakte Brønnøysund

- Men vi får ikke se hvor disse medlemmene er registrert, så vi må be hver og én kontakte Brønnøysund. Der kan de få en bekreftelse i posten over hvilket tros- og livssynssamfunn de hører hjemme i.

Det er ikke mulig å være medlem i flere tros- og livssynssamfunn samtidig, men ifølge Hoflandsdal er det i praksis slik at det samfunnet der medlemmet først er registrert vil trekke det lengste strået og vinne tilskuddsmidlene inntil det er ryddet opp.

Humanistforbundet kan bare henvise sine medlemmer til de riktige kanalene når det gjelder oppryddingen.

- Så er det bare å håpe at de samme medlemmene ikke dukker opp som dobbeltregistrerte neste år, sier Hoflandsdal.

Foreslår elektronisk tjenste

Humanistforbundet har overfor departementet foreslått at det må opprettes en elektronisk tjeneste (for eksempel gjennom Altinn), der hver og én kan logge inn og styre sitt medlemsskap i tilskuddsberettigede tros- og livssynssamfunn.

En slik tjeneste vil fjerne de enorme mengdene med administrativt arbeid både på statlig hold og hos tros- og livssynssamfunnene, mener Humanistforbundet.

-Jeg nekter å tro at det ikke sitter folk i departementet som har tenkt denne tanken, men vi har bare fått vage svar så langt, sier Hoflandsdal til Nettavisen.

Humanistforbundet har rundt 2000 medlemmer og kaller seg en landsdekkende organisasjon for alle humanister.

Over 190 millioner kroner ble utbetalt til tros- og livssynssamfunn i Oslo og Akershus i 2014. Her er oversikten over utbetalte tilskudd.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.