*Nettavisen* Nyheter.

Hun er dagens helt

Med en plankebit som åre rodde Ann Kristin Lied (36) og Trygve Isaksen (46) ut og reddet personene som lå nærmest bevisstløse i isvannet lørdag ettermiddag.

23.03.08 08:22

- Hadde det ikke vært for disse to, kunne fem personer druknet i stedet for en. De har reddet fire mennesker, og gjort en kjempeinnsats uten like, sier operasjonsleder Geir Danielsen i Telemark politidistrikt til Nettavisen.

De to heltene fra Skien kom fra hytta si som ligger like ved innsjøen Farsjø ved Kragerø, hvor båten med 5 personer kantret lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: En druknet etter båtvelt

Ropte hysterisk
- Vi så to mennesker som gikk på isen og ropte om hjelp. Vi skjønte ikke helt hva som skjedde med en gang, men forsto at ut i fra de hysteriske skrikene at det var fare på ferde. Da vi kom nærmere så vi at noe rørte på seg i vannet også. Det var en liten jente og moren som prøvde å klore seg fast til båten som hadde kantret, sier Ann Kristin Lied til Nettavisen.

Lied og Isaksen måtte tenke fort, og fant en robåt som lå på land like ved.

- Vi tok ut båten på vannet, men hadde ingen årer. Da så vi en plankebit i nærheten, og begynte å ro ut med den, sier Lied.

Dramatisk
Det tok ikke lang tid før de kom fram til ulykkesstedet.

- Det var dramatisk, men vi samarbeidet godt. Da vi kom fram lå de så vidt med hodet over vannet. De var sterkt nedkjølt og klarte ikke å si noen ting. De så nesten bevisstløse ut, sier hun.

Først tok de opp dem to år gamle jenta i båten.

Sterkt
- Deretter tok vi opp den voksne damen ved spissen av båten, så vi ikke skulle kantre vi også. Hun var våt og ganske tung, men vi fikk henne opp. Vi fikk dem raskt inn på land og inn i hus så de fikk varme seg, sier Lied.

- Hvordan føles det å ha reddet livet til to personer?

- Det er ganske sterkt. Alt var veldig hektisk og panikkaktig. Vi var også redde for de to menneskene på isen. Isen var veldig tynn, og de kunne falt gjennom når som helst. De ville hjelpe personene i vannet, men hadde ikke mulighet til å gjøre noe. Heldigvis fikk vi overtalt dem til å gå i land.

- Hvordan føles det å bli betegnet som en helt?

- Vi føler oss overhodet ikke som helter. Enhver ville instinktivt reagert på samme måte i en sånn situasjon.

En time under vann
Mannen som druknet var samboeren til kvinnen de reddet og faren til den to år gamle jenta.

- Det var ikke noe liv etter han noen steder. Vi verken så eller hørte noe til han, sier hun.

Den 33 år gamle mannen hadde ligget under vann i cirka en time før dykkere klarte å finne ham. Redningsmannskaper prøvde lenge å gjenopplive mannen, men livet stod ikke til å redde.

En person ble sendt til Sykehuset Telemark i Skien, og barnet ble sendt med luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo.

- Begge har det etter forholdene bra, sier operasjonsleder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.