*Nettavisen* Nyheter.

Hundeeier kastet hunden sin i asfalten - får beholde den

- Hunden pep, haltet og skalv.

24.03.15 10:09

En 64 år gammel hundeeier er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til 30 dagers fengsel for å ha kastet hunden sin i asfalten, og for å ha klappet til en 13 år gammel gutt i bakhodet.

- Min klient er skuffet og overrasket over resultatet. Det er ikke avgjort om han kommer til å anke, sier mannens advokat, Arve Opdahl, til Nettavisen.

Fikk tilbake hunden
Retten kom fram til at 40 dagers ubetinget fengsel ville ha vært passende straff, men på grunn av at saken har rukket å bli over halvannet år gammel, ble straffen 30 dagers fengsel.

Det er ni dager mer enn aktors påstand, og viser at domstolen tar Justisdepartementets uttrykk for at de ønsker strengere straffer i dyremishandlingssaker på alvor.

Verken retten eller påtalemyndigheten fant grunn til å fradømme mannen retten til å eie, holde eller bruke hund. Og han får dermed beholde hunden.

I utgangspunktet hadde Mattilsynet gjort et vedtak om at hunden ikke skulle leveres tilbake til eier etter episoden, men etter klage fra mannen ble vedtaket opphevet og hunden bor nå med eieren.

- Pep, haltet og skalv
Hundeeieren - som er fra Hedmark - var på Røros da episoden skjedde. Hunden, som er en tre år gammel dachs, oppsøkte en møtende hund og hørte ikke etter da eieren ba den stoppe.

64-åringen ble da sur og kjeftet på hunden. Vitner som satt på en uteservering like ved, har forklart at mannen tok hunden i nakkeskinnet, løftet den opp i skulder-/hodehøyde og slang dachsen i asfalten.

- Hunden pep, haltet, skalv og ga tydelig uttrykk for at den hadde smerter. Hunden forsøkte å stikke av, men eieren fikk tak i halsbåndet og dro den etter seg, står det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Det var flere personer som fikk med seg episoden. Deres reaksjon på hendelsen var at de gikk sammen om å ikke la mannen få ta med seg hunden. Stemningen ble amper og hunden løp av sted. Den ble så tatt vare på av sønnen til et av vitnene.

Da 64-åringen møtte i retten sto han tiltalt for brudd på dyrevelferdslovens paragraf 37: «For forsettlig eller grovt uaktsomt å ha utøvd vold mot dyr» og for straffelovens paragraf 228 som dreier seg om vold eller legemsfornærmelse.

Hundeeieren erkjente ikke straffskyld. Han forklarte at han ble sint på hunden, men at hunden gikk i bakken fordi han mistet den. Det trodde ikke retten på.

- Hensynsløs og brutal måte
Som følge av at hunden ble kastet i bakken fikk den leddskader i venstre frambein.

«Tiltalte behandlet hunden sin på en hensynsløs og brutal måte. Hunden var forsvarsløs og prisgitt sin eier, og viste tydelig at den ble påført psykisk og fysisk smerte», står det i dommen.

I skjerpende retning la retten til grunn at tiltalepunktet som går på at mannen klappet til den 13 år gamle gutten i bakhodet viser at mannen har problemer med sinnemestring.

Bakgrunnen for episoden med gutten var at 13-åringen etter å ha drukket fra en vanndispenser satt fra seg vannkruset ved siden av dispenseren. 64-åringen reagerte på at gutten satt fra seg glasset akkurat der og tok da kontakt med ham, pekte på stedet hvor han mente glasset burde kastes og klapset til ham. Gutten ble overrasket og redd, står det i dommen.

«Han har uten noen grunn påtatt seg en form for "kollektiv oppdragerrolle", og mente å være i sin fulle rett til å sette på plass en helt fremmed gutt», skriver dommeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.