RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

Husker flere fester

Sist oppdatert:
Manuela Ramin-Osmundsen husker nå flere møter med Ida Hjort Kraby. Se statsrådens liste her.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen er blitt drevet fra skanse til skanse etter at VG avslørte at hun har et nært forhold til barneombud Ida Hjort Kraby, som statsråden utnevnte i forrige uke.

Statsråden har hele tiden hevdet at hun og Kraby bare er bekjente, men flere avsløringer viser at de har hatt tett kontakt gjennom 20 år. Ramin-Osmundsen uttalte først at hun ikke har noen personlig eller privat omgang med Hjort Kraby. Nå har Stortingets kontroll og konstitusjonskomité i et brev bedt Manuela Ramin-Osmundsen redegjøre om sin habilitet i saken.

Tirsdag sendte derfor statsrådenes departement et brev til Justisdepartementets lovavdeling der de ber om at avdelingen vurderer statsrådens habilitet i ansettelsen av Kraby.

- Møttes en gang i måneden
- Da jeg kom til Norge for 16 år siden, inviterte jeg meg selv inn i et nettverk av unge, kvinnelige jurister. Ida Kraby var en av disse. Nettverket møttes ca en gang i måneden. Jeg deltok på disse samlingene. Etter hvert har nettverket løst seg mer eller mindre opp, forklarer statsråden i brevet.

Les brevet her

17. mai-feiring sammen
Dagen etter, i dag, kommer statstråden så på at hun også har feiret 17. mai med Kraby i begynnelsen av 90-årene. Hun og mannen fikk også besøk av Kraby og hennes daværende mann i Paris.

- Kraby og jeg traff hverandre for første gang, så vidt jeg kan huske, i Paris en gang i perioden 1988-1991. Kraby og hennes daværende mann kom innom en kort tur for å besøke min mann i huset hvor vi på den tiden bodde i Paris. I forbindelse med feiring av 17. mai hadde min mann og jeg åpent hus med hagesamling for voksne og barn noen ganger i begynnelsen av 90-årene. Ved en anledning deltok Kraby på dette, skriver Ramin-Osmundsen.

Flere bursdager
Ramin-Osmundsen forteller også onsdag at hun og Kraby har vært i flere bursdager sammen.

- I forbindelse med bursdagsfeiringer til kvinnene i juristnettverket, har antagelig Kraby og jeg har vært tilstede samtidig, uten at jeg kan erindre ved hvor mange anledninger. Ved markeringen av Merethe Smiths 40-års dag i 2001 var både Kraby og jeg tilstede, sammen med ca 70 andre gjester. Hege Andenæs, en annen jurist fra dette nettverket, feirer sin fødselsdag med juristnettverket, kontakter, tidligere kollegaer, venner og bekjente hvert år. Kraby og jeg har begge vært til stede på denne feiringen ved noen anledninger.

I forbindelse med bursdagen til Kraby i fjor, ble jeg invitert via andre til en sammenkomst på Theatercaféen. Jeg var til stede på denne sammenkomsten i omtrent en time, skriver hun.

Hun sier videre i brevene at Kraby ikke har vært invitert i hennes bursdager.

- Vi er ikke omgangsvenner, og hun har aldri vært invitert i for eksempel mine fødselsdager, forklarer statsråden.

Les tilleggsbrevet her

- Snakker usant
Statsrådens politiske framtid er enda mer usikker atter at Venstre-leder Lars Sponheim kaller henne for en løgner. Kritikken som Venstre-lederen kommer med er noe av det sterkeste som kan ramme en statsråd.

Les også: - Manuela snakker ikke sant

Både Venstre, Frp og Høyre mener at det nå går mot en åpen høring i saken.

Nestleder Per-Kristian Foss i Høyre reagerer også sterkt på statsrådens uttalelser om sitt forhold til det nye barneombudet.

- Jeg vet ikke hva Jens Stoltenberg kaller det, men et bekjentskap gjennom 20 år ville jeg kalt for et vennskapelig forhold, sier Foss til Nettavisen.

Nettavisen får opplyst fra barne- og likestillingsdepartementet at statsråden tar sikte på å få sendt svarbrevet til Stortinget så fort som mulig, kanskje i løpet av onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere