RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husket du å stille klokka?

ur
ur
Kanskje var du en av dem som gled søvnen ut av øynene og oppdaget at Star Trek klokken 11.30 alt var ferdig? Eller at du kom til kirken midt i postludiet? Du var garantert ikke alene om å glemme å stille klokka.

Trøsten for en time mindre søvn eller tapt tv-episode er at vi nå går lysere ettermiddager og kvelder i møte. Men sommertid er ikke et nytt fenomen. Opp gjennom årene har nok mange en kirkegjenger kommet for sent til gudstjenesten søndag morgen.

SI DIN MENING:
Glemte du å stille klokka?
Ja
Nei
Har ikke klokke

Se resultat

Penger selvsagt
Vi må til England for å finne bakgrunnen for den årlige tradisjonen. Forklaringen på fenomenet sommer- og vintertid er selvsagt ønsket om å spare penger.

I England ville man spare på gassutgiftene til gatebelysning, og det ble dermed besluttet at klokka skulle stilles to ganger i året, slik at dagslyset ble bedre utnyttet.

Første gang Norge innførte sommertid var i 1916, men bare på prøve det ene året. Under annen verdenskrig (1940-1945) gjeninnførte tyskerne vårfenomenet. Siden ble det igjen utprøvd i 1959, men spørsmålet var omstridt.

I mai 1965 vedtok Stortinget at det året foreløpig skulle være det siste med sommertid i Norge. Først i 1980 ble sommertid på nytt innført her i landet. I dag gjelder sommertiden fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober.

Omstridt
Sommertiden har fra tid til annen ført til debatter og problemer. Så sent som i 1997 tok Erik Solheim (SV) opp spørsmålet i spørretimen i Stortinget. Han spurte daværende helseminister Gudmund Hernes om ikke Norge burde innføre sommertid hele året slik at folk skulle få lysere ettermiddager. Han fikk imidlertid ikke noe gjennomslag for det.

For å få ekstra PR innførte Stillehavsøygruppen Tonga sommertid i 1999 for å bli de første inn i år 2000. Sydney startet sommertiden ekstra tidlig i 2000 på grunn av sommer-OL. Brasil endret dato for sommertidens slutt i 1998 fordi paven skulle på besøk. Noen hadde glemt denne endringen og bestilte feil tid på TV-overføringen via satellitt.

I Mexico City nektet ordføreren i 2001 å innføre sommertid da han mente det gikk utover morgensex-livet sitt. En høyesterettsdom måtte til for å få ordføreren til å stille hovedstadens klokker i takt med resten av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere