RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husket du å stille klokka?

Sist oppdatert:
I 1784 var det en luring som fikk en idé. Derfor måtte du stille klokka en time fram i natt.

Natten til 1. påskedag blir dermed en time kortere enn andre netter.

Norge følger EUs regler for sommertid, og stiller klokken frem siste søndag i mars hvert år. Ikke før siste søndagen i oktober er det tid for å skru klokken tilbake igjen.

Energisparing
Allerede i 1784 lansert Benjamin Franklin ideen om sommertid i et essay. Først i 1916, under første verdenskrig, ble sommertid innført i en rekke land inkludert Norge.

Tanken var å utnytte lyset om kvelden i sommermånedene bedre på bekostning av at sollyset kom litt senere om morgenen.

En av hensiktene med innføring av sommertid var at det skulle føre til mindre energibruk fordi folk da kunne vente en time lenger før de brukte ekstra belysning om kveldene.

I de siste årene har energisparingen hatt mindre betydning i de industrialiserte landene. I Norge har det likevel vært politisk enighet om at man ønsker å forelenge de lyse sommerkveldene.

Huskeregler
Mange synes det kan være vanskelig å huske om klokken skal stilles frem eller tilbake. En nyttig huskeregel kan da være å tenke på de engelske betegnelsene på årstidene:

Fall (høst) back og spring (vår) forward: Fall tilbake og løp fremover.

En annen regel som er lett å huske er: «Klokken stilles mot sommeren». Om våren har man sommeren foran seg, klokken skal derfor stilles fram en time mot sommeren. Om høsten derimot, har man sommeren bak seg, og klokken stilles derfor tilbake en time.

Kilde: www.timeanddate.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere